Evropský roaming musí od léta zlevnit, rozhodli poslanci


Mariana Pítrová, Euroskop, 11.5. 2012

Čtvrteční dohoda europoslanců musela vyloudit úsměv na tvářích mnoha Evropanů. Zákonodárci totiž v Bruselu schválili snížení cen roamingu. Od července letošního roku tak mají cestuchtiví občané sedmadvacítky důvod k radosti. Šok z horentních účtů za telefon je po letošní dovolené nečeká.

Nařízení o snížení cen roamingu včetně datových služeb bylo na půdě Evropského parlamentu schváleno drtivou většinou. Pro levnější volání i surfování po internetu se vyslovilo 578 europoslanců, jen 10 jich bylo proti.

Nařízení začne platit od 1. července letošního roku. Kromě snížení cen s sebou přinese i zajímavou novinku. Od roku 2014 bude možné, aby si spotřebitelé vybrali, kdo jim služby v zahraničí poskytne. Od svého domácího operátora si tak po dobu vycestování budou moct odpočinout a zkusit roamingové služby konkurence.

Postupný pokles cen

Evropská komise odhadla, že pro belgickou rodinu se během dovolené sníží náklady za roaming z 270 euro na 44 euro, i když se bude chtít pochlubit fotkami na sociálních sítích.

Ceny roamingu budou od léta postupně klesat, a to až do července 2014, kdy Evropská komise zkontroluje, zda pravidla úspěšně fungují. V praxi to znamená, že se například cena odchozího hovoru za minutu změní letos ze současných 35 eurocentů na 29. Za dva roky si pak Evropan bude moci zavolat dokonce za 19 centů.

Druhá strana mince: smutek operátorů

Odsouhlasené změny vycházejí vstříc spotřebitelům, pro operátory ale představují noční můru. „Nepovažujeme za šťastné řešení, že současná podoba chystané regulace opustila princip vyrovnanosti, který byl obsažen v původním návrhu Evropské komise z minulého roku, řekl Euroskopu Jiří Janeček z T-Mobile.

Poskytovalé mobilních služeb nad rozhodnutím Bruselu nejásají, shodují se ale, že nová opatření budou respektovat. „Není to nic, co bychom nečekali, samozřejmě to ale ovlivní cenovou politiku, uvedl mluvčí Telefónica O2 Hany Farghali.

Před negativními dopady na budoucnost operátorů varuje i T-Mobile. „Kromě strukturálních opatření, která pro nás znamenají výrazné náklady navíc, se po zásahu Evropského parlamentu ještě více prohloubila cenová regulace, což znamená další zásah do příjmů operátorů, dodává Janeček.

Autor: Mariana Pítrová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality