EK: Eurozónu letos čeká propad o 0,3 procenta

12.05.2012
čtk

Hospodářství eurozóny letos čeká propad o 0,3 procenta, zatímco ekonomika celé Evropské unie bude stagnovat. Očekává to makroekonomická prognóza Evropská komise. V příštím roce by již měl HDP začít růst – v eurozóně o jedno procento a v EU o 1,3 procenta.

Oživení je v dohledu, ale ekonomická situace zůstává stále křehká, řekl eurokomisař pro měnové a hospodářské záležitosti Olli Rehn. Mezi evropskými státy podle něj existují velmi výrazné rozdíly.

Nůžky mezi Německem a jihem

Nová predikce EK dále rozevřela nůžky mezi předpokládanou výkonností Německa a problémového jihu. Co je ale nejpodstatnější, predikce pro eurozónu jako celek zůstala beze změny a nepředpokládá tedy další eskalaci současných problémů, uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Česko podle něj zůstává svou výkonností v očích EK na pomezí mezi evropským severem a jihem, což je prý všeobecně sdílený předpoklad. I když nejsou pro finanční trh odhady EK nejdůležitější informací, mělo by jejich potvrzení působit na trh směrem ke zklidnění, dodal Sobíšek.

ČR čeká stagnace

Výsledky hospodářství EU i eurozóny táhnou dolů hlavně Řecko, kde komise letos očekává propad ekonomiky o 4,7 procenta, a další země jižní ekonomiky bojující s recesí. Portugalsku Brusel předpovídá pokles ekonomiky o 3,3 procenta, Kypru 0,8 procenta a Itálii o 1,4 procenta. Španělsko, na které se nyní kvůli jeho potížím upírají zraky politiků i expertů v obavách, aby se nestalo další obětí dluhové krize, podle komise čeká letos propad ekonomiky o 1,8 procenta.

Pokles hospodářství ale čeká podle komise také Nizozemsko o 0,9 procenta, Slovinsko o 1,4 procenta a rovněž jednu z nečlenských zemí eurozóny – hospodářství Maďarska má klesnout o 0,3 procenta. Česká ekonomika by měla letos stagnovat, což je mezi deseti státy EU, které nejsou součástí eurozóny, druhý nejhorší výsledek právě po Maďarsku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek