Marsh představil v Praze svou knihu a vzkázal: euro přežije

18.05.2012
Euroskop

Do Prahy zavítal známý finanční analytik David Marsh, aby představil svou knihu Euro: Boj o osud nové globální měny. Na konferenci pořádané Centrem pro studium demokracie a kultury (CDK) se diskutovalo o budoucnosti evropské jednotné měny i následcích současné krize. Vedle Marshe vystoupil i guvernér České národní banky Miroslav Singer a český europoslanec Hynek Fajmon.

David Marsh je bývalý reportér Financial Times a Reuters. Patří mezi uznávané odborníky na britskou integraci a rovněž působí také jako finanční historik. Ve své knize se věnuje vývoji jednotné evropské měny, jejím základům i možnému budoucímu vývoji.

Jak sám britský odborník přiznal, je možné, že jeho publikace bude muset mít pokračování. Poslední otřesy eurozóny lze totiž těžko nezařadit do historie této měny. Současná situace je výsledkem selhání ze strany bank a politiků, kteří nevěděli, jak vlastně fungují trhy, je přesvědčen Marsh.

Výsledkem je krize, která teď sužuje starý kontinent. Současný model evropské integrace prožívá těžkou hodinu, konstatoval na konferenci europoslanec za ODS Hynek Fajmon, jenž se zároveň ve svém příspěvku vyslovil proti trendu postupné federalizace, který je jedním z možných řešení evropských problémů.

Všichni referující se shodli, že za problémy, s kterými teď eurozóna bojuje, stojí už zárodky jednotné měny. Víra, že členství v eurozóně povede po vstupu k větší hospodářské disciplíně, se ukázalo jako mylné, shrnul svůj názor Singer.

Na přetřes přišlo samozřejmě i Řecko a jeho nezáviděníhodná pozice v sedmadvacítce. Marsh jihoevropskému státu nevěští zářnou budoucnost. Spirála dluhů Řecka probíhá tak, že se dá předpokládat jeho opuštění eurozóny, a to zhruba za 12 až 18 měsíců, myslí si britský expert.

I přes hluboké problémy se ale autor obsáhlé publikace o společné měně domnívá, že euro bude zachráněno.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek