V Řecku těsně vede „proevropská“ strana

28.05.2012
čtk

Řecká pravicová strana Nová demokracie (ND), která podporuje mezinárodní pomoc předluženému Řecku, se před novými parlamentními volbami dostala těsně do čela průzkumu veřejného mínění. Na druhém místě je Koalice radikální levice (SYRIZA), jež drastické podmínky provázející pomoc odmítá. Šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová dala najevo, že s Řeky cítí jen málo sympatií, a vyzvala je, aby platili daně.

V průzkumu pro nedělník Real News se pro ND vyslovilo 23,3 procent respondentů, zatímco SYRIZA měla podporu 22 procent. Pro levicovou stranu PASOK, která je také pro mezinárodní pomoc, bylo 12,6 procenta Řeků.

Průzkumy předpovídají těsný boj

Volby 17. června budou i podle dalších anket těsným soubojem. Ze tří průzkumů zveřejněných v pátek dva daly do čela koalici SYRIZA a jeden ND. V žádném však nebyl rozdíl mezi oběma stranami větší než 2,2 procenta.

V Řecku je klíčové, která strana volby vyhraje, jakkoli malým rozdílem. Vítěz totiž získává v parlamentu o 300 poslancích automaticky 50 křesel navíc.

Volby následují poté, co hlasování 6. května skončilo prakticky nerozhodně mezi odpůrci i stoupenci záchranného balíku EU a MMF v hodnotě 130 miliard eur. Vítězství stran odmítajících hluboké škrty požadované výměnou za finanční pomoc, které prohloubily ekonomický propad a růst dluhu, vyvolaly v Evropě obavy z toho, že Řecko by mohlo opustit eurozónu. MMF a EU požadují také kroky proti korupci a daňovým únikům.

Afrika potřebuje pomoc víc než Atény

Šéfka MMF Lagardeová v rozhovoru, který otiskl britský list The Guardian, důrazně Řeky vyzvala, aby dodrželi dojednané podmínky.

Na dotaz, zda myslí i na dopad škrtů na obyčejné lidi, třeba na pacienty, kteří se nemohou dostat k potřebným lékům, řekla, že myslí víc na děti ze školy ve vesničce v Nigeru… které se tři dělí o jednu židli. Myslím, že potřebují ještě víc pomoci než lidé v Aténách, řekla.

A pokud jde o Atény, myslím také na všechny ty lidi, kteří se pořád snaží vyhnout placení daní, dodala Lagardeová. Připustila, že myslí i na lidi, kteří přišli o práci a nemají přístup k sociálním službám. Myslím, že by si měli kolektivně pomoci. Jak? Tím, že zaplatí všichni daně, dodala.

Stejně se vyjádřila o dopadech na děti. Zodpovědní jsou rodiče, ne? Tak rodiče musí platit daně, prohlásila. Na dotaz, zda si tedy Řekové a další v Evropě hezky žili a teď za to musí platit, šéfka MMF řekla: Tak to je.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek