Čtyři největší banky v Řecku dostaly peníze na posílení kapitálu

29.05.2012
čtk

Řecký fond finanční stability (HFSF) v pondělí vyplatil čtyřem největším bankám v zemi 18 miliard eur (456,5 miliardy Kč). Peníze mají posloužit na posílení kapitálu bank, které díky tomu opět získají přístup k financím od Evropské centrální banky. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na představitele fondu, který si nepřál být jmenován.

Finance formou dluhopisů evropského stabilizačního fondu EFSF obdržely čtyři největší banky – National Bank of Greece, Alpha Bank, Eurobank a Piraeus Bank. Nejvíce získala National Bank, 6,9 miliardy eur, Alpha obdržela 1,9 miliardy eur, Eurobank 4,2 miliardy a Piraeus pět miliard eur. Všechny čtyři banky by měly tento týden zveřejnit výsledky hospodaření.

50 miliard pro řecké banky

ECB přestala v polovině května dodávat finanční prostředky řeckým bankám, které neprošly úspěšnou rekapitalizací. Finanční domy, které nemají přístup k penězům ECB, se musejí s požadavky obracet na domovskou centrální banku.

HFSF má financovat rekapitalizaci slabých řeckých bank. Fond financují země eurozóny a Mezinárodní měnový fond a je součástí druhého záchranného balíku, který má pomoci Řecku vyhnout se bankrotu. Fond by měl celkem do bankovního sektoru napumpovat až 50 miliard eur výměnou za akcie, které doufá, že jednoho dne prodá. Doposud HFSF obdržel 25 miliard eur.

Panika střadatelů

Řekové mezi volbami výrazně zvýšili výběry vkladů z domácích bank. Obávají se, že jejich předlužená země vystoupí z eurozóny a že hodnota jejich úspor po přechodu na národní měnu prudce klesne. Bankéři v Aténách odhadují, že od 6. května, tedy od voleb, lidé vybrali vklady za více než tři miliardy eur.

Zpráva přichází ve stejný den, kdy agentura Reuters uvedla, že řecké vládě by mohly dojít peníze už v průběhu příštího měsíce a uvažuje, že by dočasně použila pro státní rozpočet tři miliardy eur z HFSF. Proti použití peněz z fondu HFSF by se mohla postavit jeho správní rada.

V Piraeus Bank drží podíl necelých šest procent skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek