Regionální politika v květnu 2012

05.06.2012
Euroskop

REGI: Návrh zprávy k jednotnému strategickému rámci

REGI: Návrh zprávy k jednotnému strategickému rámci

Návrh zprávy o návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady o společných ustanoveních ohledně Evropského fondu pro regionální rozvoj, Evropského sociálního fondu, Fondu soudržnosti, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu, jichž se týká společný strategický rámec, o obecných ustanoveních ohledně Evropského fondu pro regionální rozvoj, Evropského sociálního fondu a Fondu soudržnosti a o zrušení nařízení Rady (ES) č. 1083/2006

Výbor REGI zveřejnil 14. 5. 2012 zprávu týkající se tzv. jednotného strategického rámce.

Pozadí

Komise zveřejnila v říjnu 2011 legislativní balík týkající se budoucnosti regionální politiky EU v letech 2014-2020. Balík obsahuje 8 návrhů nařízení, která upravují a revidují všechny fondy a nástroje, které EU v oblasti regionální politiky využívá. Komise slibuje efektivnější využívání unijních prostředků a představuje nové nástroje, jimiž toho chce dosáhnout (více v příspěvku „Budoucnost regionální politiky v letech 2014-2020, Regionální politika v říjnu 2011).

Předpokládá se, že ke schválení dojde do konce roku 2012, aby nová pravidla pro kohezní politiku začala platit od roku 2014. (více v příspěvku „Pozměňovací návrhy ke strukturálním fondům ve Výboru regionů, Regionální politika v dubnu 2012).

Klíčové body

Výbor REGI v čele se zpravodaji návrhu týkajícího se obecných pravidel pro strukturální fondy, Lambertem van Nistelrooijem a Constanze Angelou Krehlovou, vydali 14. 5. 2012 zprávu k návrhu Komise KOM(2011)615.

Komisař pro regionální politiku Johannes Hahn byl 29. 5. 2012 na jednání výboru REGI a stavěl se proti zavedení větší flexibility v tematických prioritách strukturálních fondů. EP to považuje za důležité proto, že regiony budou mít větší možnost rozhodnout, v jakých oblastech investují. Komisař projevil větší ochotu domluvit se v otázce společného strategického rámce. Tento dokument bude definovat hlavní investiční priority jednotlivých fondů a měl by být podle Komise rozhodnut aktem v přenesené pravomoci. Poslanci už měsíce apelují na to, aby o tomto dokumentu rozhodovali v rámci procedury spolurozhodování.

Komise údajně vyjde poslancům vstříc a dojde ke spojení spolurozhodovací procedury a delegovaného aktu.

Předpokládaný další vývoj

Pozměňovací návrhy ke zprávě budou přijímány do 7. 5. 2012, výbor REGI o nich bude jednat na začátku července 2012.

Odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality