Rehn: Summit EU bude jednat o prohloubení ekonomické unie

13.06.2012
čtk

Summit Evropské unie na konci června bude jednat o prohloubení ekonomické unie, konkrétně o finanční a fiskální unii, stejně jako o podpoře růstu. Při vystoupení v Evropském parlamentu to uvedl evropský komisař pro hospodářské záležitosti Olli Rehn. Současně potvrdil, že do Španělska bude vyslána mise EU, Evropské centrální banky (ECB) a Mezinárodního měnového fondu (MMF), která určí podmínky pro pomoc španělským bankám, jež by se měla řídit unijními pravidly pro státní pomoc.

Na summitu budou hlavy států a vlád diskutovat o další fázi prohloubení ekonomické unie, řekl Rehn europoslancům v souvislosti s vrcholnou schůzkou unie koncem června, od níž se čekají po řeckých volbách klíčové kroky v dluhové krizi eurozóny.

V souvislosti s bankovní unií hovořil o celoevropském garančním fondu vkladů a o agentuře, která by měla dohled nad velkými bankami na evropské úrovni. Současně je podle něj zapotřebí posilovat stabilitu, a tedy usilovat o fiskální unii. O ní je potřeba vést hlubokou debatu, protože fiskální unie bude znamenat omezení státní suverenity v rozpočtových záležitostech, uvedl Rehn.

Více pravomocí pro Komisi

Vyzval také poslance, aby co nejrychleji schválili dva návrhy, které dávají Evropské komisi větší pravomoci, pokud jde o kontrolu rozpočtů členských států a především zemí ve finančních problémech. Zalitoval, že takové uspořádání neplatilo dřív, protože se podle něj mohlo předejít řadě problémů.

Pokud by toto uspořádání parlament, komise a členské státy neprosadily, znamenalo by to, že nedostály své politické odpovědnosti a nahradila by je další mezivládní dohoda, dodal.

Součástí návrhů, o kterých budou europoslanci hlasovat ve středu nebo ve čtvrtek, je i ustavení fondu pro umoření státních dluhů, jež by měl přispět ke stabilitě eurozóny. Rehn včera zdůraznil, že takový fond by byl jen součástí celého systému, a byl by spojen s přísnými fiskálními omezeními.

EU bude hlídat španělské banky

Španělsko i celá eurozóna je na kritické křižovatce, uvedl v souvislosti se schválením pomoci španělskému bankovnímu sektoru. Rehn prohlásil, že pomoc španělským bankám se bude řídit pravidly EU pro státní pomoc.

Stejně tak je Evropská komise připravena co nejrychleji vyslat do Španělska spolu s ECB a MMF odborníky, kteří by stanovili konkrétní podmínky pro pomoc a pro dozor, řekl Rehn. Už v pondělí řekl, že tyto podmínky nebudou zahrnovat nové požadavky, pokud jde o rozpočet nebo strukturální reformy. Aby španělské banky opět získaly důvěru, je důležité i pro finanční stabilitu Evropy jako celku, dodal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek