Merkelová má problém. Spor o jesle dělí koalici


Mariana Pítrová, Euroskop, 15.6. 2012

Německá kancléřka Angela Merkelová je bezesporu nejviditelnější ženou Evropy. Neřeší však pouze krizi eurozóny, kde je německý postoj zásadní. Na domácí půdě se pro kancléřku stal horkým bramborem nově zaváděný příspěvek na péči. Jedná se o finanční příspěvek, který by měly německé rodiny dostávat, pokud nevyužívají veřejně organizovaných zařízení a služeb péče o děti do tří let.

Merkelová při nástupu do čela Německa slíbila, že CDU bude více respektovat přání mladých voličů, mezi něž rodiče patří. Pod taktovkou ministryně a sedminásobné matky Ursuly von der Leyenové vznikla v roce 2007 možnost, aby matky využily státních zařízení a své děti od jednoho do tří let směly poslat do jeslí. Od 1. srpna 2013 by dokonce německé ženy měly mít zaručeno právo na umístění dítěte.

Křesťanskosociální unie (CSU) přišla s návrhem, podle kterého by se kromě výstavby nových jeslí mělo záměrům sladit rodinu a kariéru napomoci finančním příspěvkem. Od ledna 2013 by rodiny dítěte v druhém roce života, které nenavštěvuje jesle a podobná zařízení, měly pobírat částku 100 eur měsíčně. Od roku 2014 by se příplatek týkal rodičů dvou- i tříletých dětí a dosáhl by 150 eur.

Přestože část médií nazvala příspěvek posměšně sporáková prémie, má být příspěvek vyplácen bez ohledu na to, zda oba rodiče pracují či nikoli. Péči o děti tedy mohou zajišťovat buď osobně nebo například za asistence prarodiče, soukromého zařízení denní péče, spolku apod. Návrh příspěvku na péči nejde proti výstavbě nových jeslí. Rodiče si mohou svobodně zvolit, jak se o své děti postarají. Návrh vychází z předpokladu, že rodiče znají potřeby vlastních dětí nejlépe.

Zákon dělí vládní koalici, ale hlavně CDU/CSU. Část CDU, která se od nástupu Merkelové do kancléřského křesla pokouší o rychlý návrat matek do práce, návrh CSU nesdílí. Návrh nemá podporu ani koaliční FDP ani levicové opozice. Zpochybňované náklady na příspěvek na péči však jsou výrazně nižší než předpokládané výdaje na zřizování jeslí. Zavedením příspěvku se rovněž Německo brání budoucím očekávaným žalobám rodičů dětí, kteří místo v jeslích pro své dítě ani po 1. srpnu 2013 nezískají.

„Rodina je pro nás soukromým prostorem pro život a rozvoj, z nějž se stát musí maximálně stáhnout. Rodina podle nás podléhá ochraně státu, ale ne jeho kuratele, vysvětlila předkládaný návrh předsedkyně poslanecké frakce CSU Gerda Hasselfeldová. Motivace Merkelové a její CDU byla jasná – dostat rodiče do práce a zvýšit hospodářský růst. Podle CSU by tohoto cíle nemělo být dosaženo na úkor svobody volby o způsobu péče o děti.

Merkelová a její koalice

Angela Merkelová se stala kancléřkou v roce 2005. Do roku 2009 vládla ve velké koalici se sociální demokracií (SPD). Svoji druhou vládu však vytvořila s liberály (FDP), kteří tehdy dosáhli svého nejlepšího výsledku v historii – 14,6%. Merkelová je od roku 2000 předsedkyní Křesťansko-demokratické unie (CDU), která je dominantní pravicovou stranou v Německu. V Bavorsku plní její roli sesterská Křesťansko-sociální unie (CSU), působící výhradně v této největší německé spolkové zemi. Od roku 2008 vede CSU Horst Seehofer, který je zároveň bavorským premiérem. Na spolkové úrovni vystupují obě strany společně jako CDU/CSU, vytváří i společný parlamentní klub. Ve vládě mají „Bavoři tři ministry.

Autor: Mariana Pítrová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality