MMF: G20 se zaměří na ekonomiku a krizi eurozóny

15.06.2012
čtk

Nadcházející summit nejvýznamnějších světových ekonomik G20 se zaměří na ekonomický růst, pracovní místa a dluhovou krizi eurozóny. Řekl to novinářům mluvčí Mezinárodního měnového fondu Gerry Rice. Na schůzce se má také hodnotit pokrok v plánu získat pro MMF nové zdroje na pomoc zemím zasaženým krizí.

Rice popřel, že někteří dárci neplní své sliby poskytnout MMF další peníze. Podle dubnové dohody G20 má fond získat nové úvěrové zdroje v celkové sumě 430 miliard dolarů (8,7 bilionu Kč).

Některé rozvojové mocnosti jako Brazílie jsou znechuceny pomalým tempem reforem hlasovacích kvót v MMF ve svůj prospěch a naznačují, že slíbené peníze neposkytnou, dokud nenastane v této otázce zřetelný pokrok. Diskutovali jsme s řadou dárců a nikdy se nečekalo, že celý balík bude (do summitu) v každém detailu kompletní, řekl mluvčí fondu.

Vrcholná schůzka zemí G20 se v přímořském letovisku Los Cabos uskuteční 18. a 19. června, tedy bezprostředně po nedělních volbách v Řecku, které by měly rozhodnout o setrvání země v eurozóně. Rice uvedl, že MMF je připraven jednat s novou řeckou vládou o další budoucnosti druhého záchranného balíku v hodnotě 130 miliard eur (3,3 bilionu Kč).

Mluvčí také oznámil, že MMF uzavře v pátek v Madridu své výroční hodnocení španělské ekonomiky a veřejných financí. Rice dodal, že španělská vláda fond o finanční pomoc pro tamní banky nepožádala. Slib eurozóny poskytnout na pomoc španělským bankám až 100 miliard eur je podle něj správným krokem.

Německá kancléřka Angela Merkelová ve středu v parlamentu prohlásila, že ústřední tématem summitu skupiny G20 bude evropská dluhová krize. Podle ní se budou všechny oči upírat na její zemi, protože je nejsilnější ekonomikou v evropském prostoru a jeho hospodářským motorem. Evropské partnery však varovala před přehnanými nároky vůči Německu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek