Premiéři V4 požadují hluboké strukturální reformy v EU

22.06.2012
čtk

K opětovnému nastartování růstu v EU je podle premiérů čtyř zemí V4 potřeba soustředit se na otázky hlubokých strukturálních reforem v členských zemích, které povedou ke zdravým veřejným financím a posílí konkurenceschopnost na národní úrovni. Významné je také mimo jiné dokončení jednotného evropského trhu, který reprezentuje jeden z nejdůležitějších a evidentních úspěchů evropské integrace, uvedli premiéři.

V4 pro silnou kohezní politiku

Lídři zemí V4 míní, že důležitým nástrojem podpory růstu a tvorby pracovních míst je víceletý finanční rámec EU (rozpočet) pro léta 2014 až 2020. Koncentrovat by se měl na investice, které podpoří právě konkurenceschopnost.

Premiéři v dopise jako klíčový nástroj zmiňují kohezní politiku a nutnost orientovat se na prorůstové oblasti a vyrovnávání rozdílů bohatství mezi regiony. Kohezní politika se nesmí stát obětí možných škrtů ve víceletém rozpočtu, zdůraznili předsedové vlád v dopise.

V případě úspor nemůžou tyto úspory jít pouze na úkor kohezní politiky, musely by se týkat všech oblastí rozpočtu EU, řekl Nečas. V zájmu ČR není to, aby největší položkou v unijním rozpočtu byly třeba výdaje na společnou zemědělskou politiku.

Debata o eurozóně v celé EU-27

Předsedové vlád Visegrádské skupiny také zdůraznili, že k diskusi o budoucnosti ekonomické a monetární unie musí být přizvány všichni členové EU. Řešení potíží v eurozóně podle nich musí být dlouhodobé a nesmí narušit evropský jednotný trh a konkurenceschopnost.

Nežijme v představě, že je možné oddělit eurozónu od EU. To, co se děje v ní, se týká všech. Eurozóna by o svých tématech neměla jednat sama, měla by komunikovat s ostatními, propojení je hlubší, uvedl po jednání slovenský premiér Robert Fico, jehož země nyní jako jediná z Visegrádské čtyřky platí eurem.

Ďábel je ukrytý v detailech

Země Visegrádské skupiny (V4) si neumí představit, že by na blížícím se summitu EU byly tlačeny k tomu, aby někdy pozdě v noci přijaly narychlo předložené návrhy prohlubující evropskou integraci, řekl po jednání předsedů vlád zemí V4 český premiér Petr Nečas. Připomněl, že nyní žádná konkrétní představa další integrace, o které se podle něj jen mluví v podobě různých mediálních balónků, ani neexistuje.

Nečas zdůraznil, že je nezbytné vyčkat, jaké budou konkrétní návrhy, pečlivě je zanalyzovat a pak se rozhodnout. Premiéři V4 si podle něj nemyslí, že existuje takový časový tlak, který by si vyžadoval konkrétní rozhodnutí už na nynějším summitu.

Slovensko podporuje návrhy na vyšší míru integrace, ale ďábel je vždy skrytý v detailech, řekl novinářům slovenský premiér Robert Fico. Připomněl často diskutovanou otázku bankovní unie, která však podle něj nesmí být nastavena tak, aby mateřské banky v katastrofální finanční situaci nezačaly své problémy na úkor zdravých dceřiných společností například v ČR či na Slovensku. Budeme sledovat každý návrh. Postavíme se k nim evropsky, ale budeme současně hledět i na vlastní zájmy. I ty jsou pro nás důležité, prohlásil Fico.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek