Trojka věřitelů odložila návštěvu v Aténách

25.06.2012
čtk

Zástupci tzv. trojky mezinárodních věřitelů Řecka odložili plánovanou návštěvu Atén kvůli hospitalizaci premiéra a nastupujícího ministra financí. Zástupci Evropské unie, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu měli přijet do Atén v pondělí. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na úředníka EU, který si nepřál být jmenován. Zprávu později potvrdili rovněž mluvčí MMF a EU. Nový termín návštěvy zatím nebyl stanoven.

Trojka se měla setkat s premiérem Antonisem Samarasem a budoucím ministrem financí Vasilisem Rapanosem. Nový premiér podstoupil v sobotu operaci oční sítnice a ministr financí v pátek skončil v nemocnici poté, co se mu udělalo nevolno.

Oba příští týden rovněž nepojedou na důležitý summit EU do Bruselu. Řecký premiér se již nechal slyšet, že chce jednat s věřiteli o zmírnění podmínek pomoci a summit by mohl být důležitým testem, zda bude mít vláda šanci se svým požadavkem uspět.

Návštěva trojky byla odložena o několik dní, uvedl úředník EU, který si nepřál být jmenován. Nový termín bude oznámen v příštích dnech, dodal. Podle agentury DPA by trojka mohla přijet do Atén 2. července.

Mluvčí MMF potvrdila, že zástupce fondu, náměstek ředitele oddělení pro Evropu Poul Thomsen, do Atén nepojede. Návštěva Poula Thomsena byla odložena, nové datum ještě nebylo stanoveno, řekla mluvčí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek