Nečas: Dohoda eurozóny je úspěchem i pro Česko

29.06.2012
Euroskop (Brusel)

Přijetí paktu pro růst na summitu EU podle premiéra Petra Nečase přinese značný přínos českému hospodářství, přičemž ocenil i to, že plán nepovede k dalšímu růstu zadlužení. Dosažení shody eurozóny považuje za úspěch i pro ČR, jelikož její stabilita je pro české hospodářství zásadní. Řekl to na setkání s novináři po skončení Evropské rady.

Lídři eurozóny se po náročných a zdlouhavých jednání dohodli na rámcovém postupu řešení krize a další integraci hospodářské a měnové unie. „Pro nás je důležité, že eurozóna chce pokračovat v rámci unijního práva, což zajistí větší transparentnost procesu, kterého se budou moci účastnit všichni členové EU, řekl premiér. Zásadní je podle premiéra to, že se musí jednat o „systémovou stabilizaci měnové unii a nejen o dočasné uklidnění.

Zatím jen cestovní mapa k cestovní mapě

Při dalším projednávání tzv. zprávy čtyř předsedů o prohloubení integrace budou mnohem více zahrnuti zástupci členských států, což český premiér ocenil. Na setkání Evropské rady se podle něj domluvila pouze procedura dalšího postupu diskuze zúčastněných stran a v současnosti proto není stále jasné, jaká bude výsledná podoba další zprávy, kterou představí skupina čtyř předsedů v prosinci.

Zprávu vypracoval předseda Evropské rady H. van Rompuy spolu s předsedou Komise J. M. Barrosem, předsedou euroskupiny J.-C. Junckerem a šéfem Evropské centrální banky M. Draghim. Představitelé evropských institucí v dokumentu navrhují „cestovní mapu, jak dostat eurozónu z krize. K měnové unii by podle nich měla přibýt unie bankovní a fiskální a současně se postavili za posílení koordinace ekonomických politik a politické legitimity evropské integrace.

Bankovní kontroverze

Poměrně kontroverzní záležitostí je plán na vytvoření bankovní unie v EU. Pochybnosti o jejích dopadech na domácí finanční trh mají vedle Česka i další státy. Různé druhy obav o jejím přínosu mají podle Nečase některé nové i staré členské země a skepse vůči ní panuje stejně tak mezi zeměmi platícími eurem i těmi, které používají vlastní měnu.

Obavy české vlády jsou dány tím, že 95 procent bankovního trhu v ČR je v rukou zahraničních matek. Většina z nich má sídlo v eurozóně. „Nová regulace proto v žádném případě nesmí vést k oslabení pozice národního regulátora, řekl Nečas. „České banky jsou zdravé i díky tomu, že národní regulátor, Česká národní banka, pozorně sledoval toky likvidity. Jeho oslabení by mohlo ČR poškodit, dodal.

Jak na růst? Se společným trhem a kohezí

Jednoznačně pozitivně naopak ČR vidí přijetí plánu pro růst. Vedle investic ve výši 120 miliard eur je jeho součástí i využití vnitřního trhu k podpoře hospodářského růstu. Pro ČR je klíčová především liberalizace trhu se službami, která vázne i na tom, že některé členské státy dosud neimplementovaly směrnici o službách. Dvě třetiny trhu se službami jsou i proto dosud neliberalizovány. Podle analýzy Komise by liberalizace sektoru služeb Česku přinesla 3procentní růst HDP, uvedl premiér.

Dalším českým úspěch je podle Nečase také potvrzení kohezní politiky jakožto důležitého nástroje k podpoře ekonomického růstu. Praha přitom prosadila možnost flexibilního využívání strukturálních fondů. Zdroje z těchto fondů tak budou moci být v rámci národní obálky přesměrovány.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek