Jednání o evropských penězích pod taktovkou Dánska

10.07.2012
Euroskop

U příležitosti konce půlročního dánského předsednictví EU uspořádal Odbor informování o evropských záležitostech Úřadu vlády setkání s názvem „Šálek čaje s dánskou příchutí“. Diskuze byla věnována jednomu z hlavních bodů předsednického programu – jednání o víceleté finanční perspektivě EU.

Hamletova země dostala nelehký úkol. Sama je čistým plátcem do evropského rozpočtu, během šesti měsíců v čele EU ale musela upozadit své zájmy a dělat rozhodčího jednání sedmadvaceti členů EU.

Finanční perspektiva definuje maximální částky („stropy“), které lze využít pro každou větší oblast výdajů („okruh“) rozpočtu EU. V tomto rámci musí Evropský parlament a Rada schválit každý rok rozpočet na rok následující.

Země EU se podle slov dánského velvyslance Ole Moesbyho dělí v otázce nakládání s evropskými penězi podle dvou linií. Odlišují se v názoru na to, zda by měly stropy pro evropský rozpočet narůstat nebo zůstat na dosavadní úrovni. A dále nejsou stejného mínění v otázce, zda je třeba zachovat statut quo nebo modernizovat rozdělení rozpočtu na různé politiky. Dánsko se podle jeho slov v obou kategoriích řadí ke skupině jmenované jako druhé.

Členské země EU se v současnosti scházejí v rámci dvou skupin – tzv. přátelé koheze a tzv. stejně smýšlející státy. Podle komentátora Marka Hudemy je pro veřejnost zarážející, že Česko je členem obou uskupení. Nicméně podle zástupce Úřadu vlády Marka Součka nemají tyto dva bloky zemí protichůdné zájmy.

Dánsko nyní předává žezlo v EU malému ostrovnímu Kypru, který pokud půjde vše podle plánu, by měl dokonce roku jednání o finanční perspektivě uzavřít.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek