Němci se zlobí na rozmařilé euroúředníky


Marie Bydžovská, Euroskop, 10.7. 2012

Vdova po úředníkovi Evropské komise dostala za peníze daňových poplatníků výtah pro přístup do vinného sklepa. Tento případ rozhněval německou veřejnost, ke které prostřednictvím médií pronikl dokument spolkové vlády, v kterém Berlín kritizuje toto i další rozmařilé plýtvání bruselských úředníků.

Bruselští úředníci se stali v poslední době terčem posměchu a v Bruselu se dokonce objevily na zdech i jejich zesměšňující karikatury. Jenomže některé benefity zaměstnanců evropských institucí štiplavé kritice nahrávají.

Život „bruselské smetánky je v současnosti rozmazáván v německých denících. Do médií se totiž dostala neveřejná zpráva německé vlády, v které Berlín nabádá evropské instituce k šetrnějšímu a efektivnějšímu nakládání s veřejnými zdroji.

Dokument ukazuje na do očí bijící případy okázalé nehospodárnosti. Například zmiňovaný nákup privátního výtahu do vinného sklepa. Jako zdůvodnění toho, proč proplatila vdově po euroúředníkovi pojízdné křeslo do vinného sklepa, udala Komise to, že žena měla kvůli zhoršujícím se problémům s koleny stále větší problémy se do suterénní místnosti dostat. Evropským plátcům daní z toho vzešel desetitisícový účet v eurech.

Dále se německé úřady ohradily proti tomu, že zaměstnancům institucí EU jsou proplaceny letenky na návštěvu rodiny v domovské zemi, a to i v případě, že cestu neuskuteční. A největší evropské zemi se nelíbí ani příliš vysoké bruselské platy. Vdaná sekretářka s dvěma dětmi může podle údajů zveřejněných na webu welt on-line měsíčně vydělat 8 tisíc eur čistého (asi 200 tisíc Kč). Německý stát protestuje i proti příliš dlouhé době placené dovolené, která může dosáhnout až 85 dní za rok.

Loni na podzim navrhla Komise změny v zaměstnaneckých podmínkách v institucích EU. Minimální pracovní doba by se podle nich měla zvýšit z 37,5 na 40 hodin týdně, věk předčasného odchodu do penze z 55 na 58 let a běžný důchodový věk z 63 na 65 let.

Dokument německého státního tajemníka pro evropské záležitosti kritizuje, že Evropská komise plánuje v rámci zmíněných reforem do roku 2020 uspořit jen 30 milionů eur a požaduje po evropské exekutivě větší úsilí v úsporách.

Není to poprvé, co někdo evropským institucím vyčítá přílišné rozhazování. Již v roce 2009 pranýřoval Evropský účetní dvůr evropské orgány za to, že 11 procent výdajů bylo podle jeho mínění zbytečných. Nyní se ale do hry zapojil pořádně silný hráč – největší plátce do evropského rozpočtu.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality