Barroso a van Rompuy jsou znepokojení vývojem v Rumunsku

13.07.2012
čtk

Prezident EU Herman van Rompuy a předseda Evropské komise José Barroso vyjádřili „hluboké znepokojení“ a „vážné obavy“ nad situací v Rumunsku, kde se vládní socialisté rozhodli sesadit prezidenta Traiana Baseska.

Oba vrcholní představitelé EU to uvedli po schůzce s rumunským premiérem Victorem Pontou. Barroso, který s Pontou jednal po van Rompuyovi, se s ohledem na dodržování zákonů, na respektování nezávislosti justice a role ústavního soudu vážně obává krizových událostí v této východoevropské zemi. Zdůraznil, že v demokratickém systému musí být zachována kontrola a vyváženost.

Předseda Barroso jasně připomenul, že rumunská vláda musí respektovat plnou nezávislost justice, obnovit kompetence ústavního soudu a zajistit, že jeho rozhodnutí budou dodržována, jmenovat ombudsmana, který se bude opírat o širokou podporu stran, zajistit nový, otevřený a transparentní výběr generálního prokurátora a ředitele protikorupčního úřadu a učinit z politické bezúhonnosti prioritu, uvedl v komuniké Barrosův úřad.

Ještě před schůzkou s van Rompuyem rumunský premiér novinářům řekl, že konflikt mezi jeho vládní koalicí a Baseskem se rozrostl kvůli špatné spolupráci. Basescu… blokoval všechny zákony, které (v parlamentu) prosadila nová většina a vláda, řekl.

Rumunský velvyslanec na koberečku u kancléřky

Ponta ve středu v Bruselu po jednání s předsedou Evropského parlamentu Martinem Schulzem ujistil, že ohledně politické krize ve své zemi je připraven spolupracovat s Evropskou komisí a přijmout její závěry. Slíbil, že bude ihned jednat, pokud vývoj v Rumunsku nebude podle komise odpovídat evropským standardům.

O sporné události v Rumunsku se aktivně vedle Bruselu zajímá i Berlín, který podle DPA povolal do úřadu kancléřky Angely Merkelové rumunského velvyslance v Německu Lazara Comaneska.

Vztah Ponty a středopravicového Baseska doprovází řada sporů. Levice již v minulosti pohrozila, že prezidenta sesadí. Parlament pro jeho odchod z funkce hlasoval v pátek, v pondělí ústavní soud rozhodl o tom, že proces sesazení byl v souladu s ústavou. Definitivně musí zbavení Baseska úřadu odsouhlasit voliči v referendu, které je plánované na 29. července.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek