EK chce snížit přebytek emisních povolenek na trhu

26.07.2012
čtk

Evropská komise chce změnit aukční plán emisních povolenek, aby snížila jejich přebytek na trhu. Vyplývá to z plánu na oživení Unijního systému obchodování s povolenkami ETS (Emissions Trading Scheme), který ve středu v Bruselu představila.

Za několik posledních let se v unijním ETS zvyšuje přebytek povolenek. Není rozumné záměrně dále zaplavovat trh, na němž je již přebytek nabídky, řekla k návrhu komisařka EU pověřená otázkami klimatu Connie Hedegaardová.

Podle agentury Reuters zatím sice návrh EK neobsahuje přesné číslo, o kolik se má změnou aukčního plánu pro léta 2013 až 2020 snížit počet povolenek na vypouštění škodlivin do ovzduší. Analýzy komise ale posuzovaly možnosti, které by vedly ke snížení počtu o 400 milionů, 900 milionů a 1,2 miliardy.

Skupiny na ochranu životního prostředí požadují snížení přibližně o dvě miliardy povolenek.

Od snížení přebytku povolenek si EK slibuje zvýšení jejich ceny. Unijní systém obchodování s povolenkami ETS je největším trhem emisních povolenek na světě. Jeho smyslem je regulovat objem emisí škodlivých plynů, které do ovzduší vypouští více než 11.000 elektráren a velkých průmyslových firem z celé EU. Povolenky mají rovněž omezovat emise v letecké dopravě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek