Návrh německých ekonomů: Zaveďme dočasné vystoupení z eurozóny

02.08.2012
čtk

Eurozóně by mohlo při řešení současné dluhové krize pomoci, kdyby se přeměnila v otevřenou měnovou unii. Někteří členové by tak mohli dočasně zavést vlastní měny, aby obnovili svou konkurenceschopnost, a později se znovu vrátit k euru. Uvedli to včera významní němečtí ekonomové v článku pro list Financial Times.

Základní myšlenkou je nabídnout odcházejícím zemím statut přidruženého člena, a umožnit jim tak přijmout dočasně vlastní měnu s možností vrátit se v pozdější fázi k euru, napsali šéf vlivného německého institutu Ifo Hans-Werner Sinn a profesor mnichovské univerzity Friedrich Sell. Upozornili, že některé země se nyní obávají odchodu z eurozóny, protože by tak natrvalo mohly přijít o výhody jednotné evropské měny.

Návrh na otevření měnové unie má zásadní výhodu proti zachování stávajícího systému či umožnění chaotických odchodů z eurozóny, tvrdí autoři článku. Poskytlo by to dotyčným zemím realistickou a věrohodnou naději na návrat k euru, dodávají.

Vedoucí představitelé Německa, Francie a Itálie dali v uplynulých dnech najevo odhodlání zachránit eurozónu za každou cenu. Hospodářským potížím čelí především Řecko a Španělsko.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek