ECB chystá nový systém nákupu dluhopisů

07.08.2012
čtk

Evropská centrální banka (ECB) minulý týden opět nekupovala státní dluhopisy a nákupy v podobě, v níž je s přestávkami provozuje od jara 2010, už zřejmě ani neobnoví. ECB minulý týden signalizovala, že připravuje nový a transparentnější systém podpory zemí ohrožených vysokým úročením svých dluhopisů.

ECB v podstatě zastavila nákupy vládních dluhopisů zemí eurozóny ohrožovaných dluhovou krizí v únoru. Banka má nyní ve svém portfoliu státní dluhopisy za 211,5 miliardy eur (5,3 bilionu Kč).

Šéf ECB Mario Draghi ve čtvrtek po zasedání bankovní rady naznačil, že banka je připravena obnovit nákupy španělských a italských státních dluhopisů. Podmínil to ale aktivací záchranného fondu ESM, na nějž se budou muset příslušné země oficiálně obracet se žádostí o pomoc a souhlasit s přísnými podmínkami. To ale bude možné nejdříve v září.

ECB zahájila program nákupů dluhopisů v květnu 2010, aby zmírnila dluhovou krizi v Řecku a dalších zemích eura. Loni a letos se ale proti nepřímé podpoře ohrožených zemí eura postavili němečtí členové banky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek