Rumunský ministr vnitra rezignoval, premiér obměňuje vládu

07.08.2012
čtk

Rumunský ministr vnitra Ioan Rus v pondělí rezignoval na svou funkci, a to kvůli sporům o platnost červencového referenda, v němž se rozhodovalo o setrvání prezidenta Traiana Baseska v úřadu. Premiér Victor Ponta později oznámil, že vyměnil ministry spravedlnosti a zahraničí a tři další členy svého kabinetu, napsala agentura Reuters.

Ministr Rus uvedl, že odchází kvůli nepřijatelným tlakům a kritice, která se na jeho úřad snesla právě kvůli referendu. To bylo oficiálně označeno za neplatné, což znamená, že ve funkci může dál působit prezident Basesku, který je rivalem současné vlády.

Některé hranice, co se týče mé osobní cti, považuji za nepřekročitelné. Nemohu připustit, aby se ministerstvo vnitra podílelo na nedodržování zákonů, citovala ministra agentura APA. Premiér Ponta po jeho odchodu řekl, že chce změnit vládní strategii.

Většina účastníků červencového referenda se sice vyslovila pro odvolání prezidenta Traiana Baseska, ale hlasování bylo označeno za neplatné kvůli tomu, že se ho nezúčastnil zákonem požadovaný počet voličů. Někteří politici ovšem tento závěr zpochybnili, neboť volební komise podle nich vycházela ze zastaralých dat o počtu obyvatel.

Výsledky sčítání lidu z roku 2011 podle všeho ukazují, že počet obyvatelstva v Rumunsku se snížil asi o dva miliony lidí. Oficiální data však budou známa až v září.

Právě v září se také sejde ústavní soud, který s konečnou platností o výsledcích referenda rozhodne. Soud minulý týden odložil rozhodnutí, zda referendum o odvolání Baseska opravdu neplatí.

Pontova středolevicová vláda vede už řadu týdnů boj s prezidentem Baseskem, zástupcem pravého středu. Politické rozhodování v nejchudší zemi Evropské unie je kvůli jejich sporu zablokované.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek