Fidesz umravnil poslance kvůli Trianonu

16.08.2012
čtk

Maďarská vládní strana Fidesz se distancovala od svého poslance. Ten nevyloučil, že by strana mohla v budoucnu otevřít téma revize Trianonské smlouvy. Maďarsko na jejím základě po prohrané první světové válce ztratilo významnou část území a obyvatel z dob Rakouska-Uherska.

To, co řekl poslanec Zoltán Köszegi, je jeho osobní názor a nejde o oficiální politiku strany, uvedla podle agentury MTI mluvčí Fideszu Gabriella Selmecziová. Podle maďarského tisku Köszegi na táboře v Rumunsku prohlásil, že pokud Fidesz v budoucnu své pozice ještě posílí, může přijít s otázkou revize trianonských hranic. Tábor se přes víkend konal ve středním Rumunsku v oblasti, kde žije početná maďarská menšina.

Také ministerstvo zahraničí v Budapešti uvedlo, že se Maďarsko drží mezinárodních smluv a právních závazků a za nejlepší způsob, jak zajistit budoucnost Maďarů žijících v jiných zemích, považuje plány na autonomii podle mezinárodního práva.

Mimo desetimilionové Maďarsko žije v zahraničí asi pět milionů Maďarů. Nejvíce jich obývá západ a centrální část Rumunska, jih Slovenska a srbskou Vojvodinu. Mnozí Maďaři dodnes považují Trianonskou smlouvu, která v roce 1920 určila hranice mezi zeměmi střední Evropy včetně Československa, za historickou křivdu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek