Ashtonová vyjádřila znepokojení nad rozsudkem pro Pussy Riot

21.08.2012
Euroskop

Po pátečním rozsudku moskevského soudu, který poslal za výtržnictví v pravoslavném chrámu trojici členek skupiny Pussy Riot na tři roky do vězení, se na Rusko snesla vlna kritiky. Ta se ozvala i z Bruselu. Šéfka unijni diplomacie Catherine Ashtonová označila trest pro punkerky za „nepřiměřený“.

Tento případ se řadí k vzestupu politicky motivovaného zastrašování a stíhání aktivistů v Rusku. Je to trend, který Evropskou unii znepokojuje, protože dodržování lidských práv a právního státu je nezbytnou součástí vzajemných vztahů EU a Ruska, řekla EUobserver Ashtonová.

Páteční vyhlášení rozsudku se stalo ostře sledovanou událostí, o které referovala drtivá většina světových médií. Jen předčítání rozsudku trvalo tři hodiny a obviněné během něj seděly s pouty na rukou. Ženy byly shledány vinnými za výtržnictví motivované náboženskou nesnášenlivostí.

Potrestání tří mladých žen, z nichž dvě jsou matkami malých dětí, dvěma lety vězení, je hluboce znepokojující. Jejich protest byl pokojný. I když byl proveden kontroverzním způsobem, šlo o vyjádření jejich názorů, dodala Ashtonová.

Za punkovou modlitbu v moskevském chrámu Krista Spasitele, která proběhla v únoru, si mají Rusky odpykat svůj trest v zařízení, které ruský právní řád označuje jako nápravnou kolonii.


Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek