Lord Rothschild vsadil 128 milionů liber na pokles eura

21.08.2012
Euroskop

Lord Jacob ze slavné bankéřské dynastie Rothschildů vsadil 128 milionů liber na pád eura (asi 3,9 miliard korun). Přidal tak další polínko do ohně obav o budoucnost společné měny.

Britský deník The Telegraph se podíval na účetní bilanci investiční společnosti RIT Capital Partners, jejímž výkonným ředitelem je právě lord Jacob Rothschild, významný člen slavného milionářského rodu. Z celkového kapitálu 1,84 miliard liber zvedl tzv. „net short position vůči euru z -3 procent v lednu na -7 procent na konci července. Vzhledem k celkové hodnotě jím spravovaných aktiv se jedná o 128 milionů liber.

Podle zdroje z RIT Capital Partners nicméně údajně nešlo o dogmaticky negativní postoj k euru jako měně, ale o realistickou pozici vůči měně, která zůstává relativně slabá.

Investoři mohou sázet na pokles eura vůči ostatním důležitým měnám tím, že si vypůjčí určitou sumu v eurech, kterou na základě dohody za stanovenou dobu vrátí. Předtím ale co nejdříve eura vymění za jinou měnu s cílem, že v době, kdy sumu v eurech budou vracet, poklesne jejich hodnota a oni tak realizují zisk. Jedná se o tzv. shorting.

Není to poprvé, co lord Rothschild využil měnové spekulace k zajištění zisku. V roce 2008, kdy znatelně poklesla hodnota britské libry, společnost RIT významně zvýšila svou expozici v dané měně, aby se obratem zbavila liber i eur, jelikož očekávala recesi v regionech, které jimi platí.

V současnosti není ale v sázkách proti evropské měně lord Rothschild osaměn. Na červencové konferenci pořádané zpravodajskou televizní stanicí CNBC investiční šéfka JPMorgan Mary Callahan Erdoes označila za nejlepší investiční strategii „shorting euro, neboli sázet na jeho pokles.

Investorská legenda spekuluje na bankroty

Dalším investorem, který se rozhodl pro tuto strategii je zakladatel jednoho z největších hedgeových fondů John Paulson, který se stal investorskou legendou v roce 2007, kdy vydělal závratný zisk při splasknutí bubliny na americkém trhu s nemovitostmi. Paulson začal nakupovat i pojistky na nesplacení evropských dluhopisů, tzv. CDS. V případě bankrotu státu, na jehož dluhopisy pojistky nakoupil, si může přijít na slušný výnos.

Dokonce i slavný spekulant George Soros, který však již svou investiční společnost Quantum-Fonds nespravuje, se podle magazínu Der Spiegel v dubnu vyjádřil, že pokud by byl ještě aktivní, sázel by v případě, že evropští politici nezmění svůj kurz, proti euru.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek