Samaras pro Bild: Řecko potřebuje víc času na reformy

22.08.2012
čtk

Řecko se potřebuje vrátit k ekonomickému růstu. Od mezinárodních věřitelů potřebuje, aby dali zemi více času na dokončení reforem. Ty jsou podmínkou pro poskytnutí finanční pomoci. Německému deníku Bild to řekl v rozhovoru řecký premiér Antonis Samaras.

Dovolte mi být velmi otevřený: nepožadujeme další peníze. Stojíme za svými závazky a vyplníme všechny požadavky. Musíme posílit růst, protože tím se zmírní finanční mezery, řekl Bildu. Všechno, co chceme, je trocha ‚vzduchu k nadechnutí‘, abychom rozeběhli ekonomiku a zvýšili státní příjmy.

Řecký premiér Samaras je na cestě po Evropě. Dnes bude jednat s předsedou Euroskupiny
Jeanem-Claudem Junckerem. Tento týden se sejde také s francouzským prezidentem Francoisem Hollandem a německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Samaras lobuje za odklad pro splnění požadavku na rozpočtový deficit pod tři procenta HDP. Podle dohod s věřiteli má termín do konce roku 2014. Samaras ale v rozhovoru pro Bild sám neupřesnil, kolik času navíc chce. V roce 2011 mělo Řecko rozpočtový deficit 9,3 procenta HDP.

Podle Samarase Řecko tvrdé reformy provádí. Většina úspor se plánuje ze snižování výdajů na důchody, sociální příspěvky, platy ve veřejném sektoru a náklady ve zdravotnictví. Mezi úsporná opatření spadá i propuštění až 40.000 úředníků. Tomá samozřejmě vliv na řeckou společnost a politickou situaci v zemi.

Řecko se však obává scénáře, kdy by muselo opustit eurozónu. Samaras uvedl, že by se životní úroveň v Řecku snížila o dalších 70 procent. Znamenalo by to přinejmenším pět dalších roků recese a zvýšení nezaměstnanosti nad 40 procent. Noční můra pro Řecko: ekonomický kolaps, sociální nepokoje a nevídaná krize demokracie, dodal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek