Čeští piloti budou hlídat nebe nad Pobaltím

31.08.2012
čtk

Čtveřice českých letounů Jas-39 Gripen, jejichž posádky budou po příští čtyři měsíce střežit vzdušný prostor Litvy, Lotyšska a Estonska, včera přiletěly na litevskou základnu Šiauliai. Informoval o tom Jiří Štábl z tiskového oddělení ministerstva obrany.

Společně s gripeny přiletěl do Litvy dopravní letoun C-295M CASA s 25 českými vojáků. Operace se jich zúčastní celkem 64, část z nich do Pobaltí přicestovala už dříve. Vojáci se úkolů ujmou 1. září, řekl velitel kontingentu Petr Lanči.

Čeští letci vzdušný prostor Litvy, Lotyšska a Estonska střežili už od května do srpna 2009. České letouny budou připraveny zasáhnout v případě vojenského ohrožení Pobaltí a také poskytnout pomoc civilním letadlům v nouzi. Estonsko, Litva a Lotyšsko, někdejší republiky Sovětského svazu, nemají k dispozici vlastní stíhačky k zajištění ostrahy svého vzdušného prostoru.

Vzdušný prostor Litvy, Lotyšska a Estonska od roku 2004 střeží letectvo spojeneckých zemí NATO. Čeští vojáci ho budou hlídat po Polácích, pak tento úkol převezmou Dánové.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek