Konečně dobrá zpráva: Periferie eurozóny se uzdravuje!

31.08.2012
Euroskop

Ekonomiky států eurozóny, které musely požádat o pomoc ze záchranného fondu, vyšly na dobrou cestu. Po náročné kůře se jim podařilo zlepšit svou konkurenceschopnost. Tvrdí to studie Německé průmyslové a obchodní komory (DIHK).

Poslední tři roky přicházely z ekonomik jihu měnové unie téměř výhradně špatné zprávy. Studie německé obchodní komory naznačuje, že se možná blýská na lepší časy. Podle německých expertů o tom svědčí dva indikátory. V Řecku, Irsku a Španělsku poklesly náklady práce. Současně v problematických zemích eurozóny klesají i deficity obchodní bilance, tedy rozdíly mezi celkovým vývozem a dovozem do země.

Cena práce klesla nejvíce v Řecku – od roku 2010 o 15 procent. Stejně jako deficit obchodní bilance, který se snížil o celých 54 procent od roku 2008. Vývozy z Řecka dokonce dosáhly úrovně z roku 2007, i když celá ekonomika mezitím klesla o více než čtvrtinu (27 procent).

Experti přijali výsledky studie velmi pozitivně. Ukazuje podle nich, že země zasažené krizí se zotavují lépe, než se zdá z mediálních zpráv. „Eurozóna již udělala většinu ze strukturálních domácích úkolů, řekl deníku Financial Times Deutschland Folker Hellmeyer, ekonom Bremz Landesbank. „Proces narovnávání nerovnováh obchodních bilancí v eurozóně nabral na obrátkách, nechal se slyšet ekonom UniCredit Andreas Rees.

Autoři studie předpokládají, že úsilí o zlepšení konkurenceschopnosti evropských ekonomik přinese ovoce v roce 2013. V něm očekává růst hospodářství měnového bloku o 0,7 procent. To je značný úspěch vzhledem k tomu, že HDP eurozóny podle odhadů letos klesne o 0,2 procent.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek