ECB dnes představí nov plán nákupů dluhopisů

06.09.2012
čtk

Šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi by měl dnes představit konkrétní podrobnosti nového plánu nákupů státních dluhopisů. Finanční trhy doufají, že důrazný signál od ECB by mohl zmírnit dluhovou krizi eurozóny.

Zasedání bankovní rady ECB se mimořádně zúčastní i předseda Euroskupiny Jean-Claude Juncker. Chystá se předložit analýzu situace v eurozóně. Trhy předpokládají, že ECB předloží některé detaily plánu, v jehož rámci by v součinnosti s evropským záchranným fondem ESM nakupovala zejména italské a španělské vládní dluhopisy. Tím by snížila vysoké úvěrové náklady těchto zemí a ochránila je před pádem do dluhové krize i nutností žádat o nákladnou a politicky ožehavou finanční pomoc.

ECB zahájila dosavadní program nákupů dluhopisů v květnu 2010, aby zmírnila dluhovou krizi v Řecku a dalších zemích eura. Loni a letos se ale proti nepřímé podpoře solventnosti ohrožených zemí eura postavili němečtí členové banky a od letošního února banka podstatě nákupy dluhopisů zastavila. ECB má nyní ve svém portfoliu státní dluhopisy za 211,5 miliardy eur (5,3 bilionu Kč).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek