ECB přestavila nový program nákupu dluhopisů

06.09.2012
čtk

Evropská centrální banka spustí nový program nákupu státních dluhopisů zemí s vysokými náklady na úvěry. Oznámil to prezident ECB Mario Draghi po zasedání bankovní rady. ECB současně nechala základní úrokovou sazbu beze změny na 0,75 procenta a zhoršila výhled eurozóny na letošní rok. Akcie v USA i Evropě v reakci na zprávu posílily. Německo však program nákupu dluhopisů kritizuje.

ECB nazvala program nákupu dluhopisů přímé měnové transakce OMT. V rámci programu bude kupovat na sekundárním trhu dluhopisy problémových zemí s kratší splatností rok až tři roky. Podmínkou nákupu je, že země požádá o pomoc z evropských záchranných fondů a bude souhlasit s podmínkami pomoci. Limit pro nákup dluhopisů nebyl stanoven.

Program může být potenciálně v neomezeném objemu, Draghi ale slibuje, že veškeré transakce budou plně sterilizovány. To znamená, že k jejich realizaci by teoreticky nemělo být nutné tisknout další peníze. ECB tedy peníze vezme v jiné části měnové báze, není však jasné, kde přesně.

Analytici se shodují, že ECB svým rozhodnutím trhy nezklamala a její oznámení bylo v souladu s tím, co trhy čekaly. Někteří ekonomové však upozorňují, že problémy zřejmě nastanou, až jednotlivé země požádají o pomoc, a to kvůli podmínkám, které budou s pomocí spojené. Program podle některých také poskytuje jen krátkodobou úlevu a neřeší problémy se solventností a neudržitelností dluhu.

To oznámení by mělo krizi zastavit, hrozbou je ale horší ekonomický výhled. ECB tedy bude muset v nadcházejících měsících (měnovou) politiku ještě víc zmírnit, reagoval hlavní ekonom BMO Capital Markets Benjamin Reitzes.

Nový program ECB přivítala šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová a uvedla, že fond je připraven s ECB spolupracovat. Považujeme akci ECB za důležitý krok k posílení stability a růstu v eurozóně, uvedla. Draghi by rád viděl spolupráci s MMF při stanovování podmínek pro jednotlivé země a při kontrole jejich plnění.

Rozhodnutí o programu však nebylo jednotné, i když Draghi odmítl upřesnit, kdo byl proti. Proti nákupu se již nějaký čas staví německá centrální banka Bundesbank, protože prý program hraničí s přímým financováním vlád, což by pro ECB mělo být tabu. Německý ministr hospodářství Philipp Rosler v reakci na rozhodnutí ECB uvedl, že nákupy dluhopisů nejsou trvalým řešením krize a prioritou zůstává prosazení strukturálních reforem.

ECB v nové prognóze uvedla, že ekonomika eurozóny zřejmě letos klesne více, než se původně čekalo a ekonomika bude oživovat jen pozvolna. Pokles hrozí i v příštím roce. Rovněž inflace bude vyšší a pod dvouprocentní limit stanovený jako strop cenové stability se dostane až v příštím roce.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek