EK prošetří dovoz solárních panelů z Číny

06.09.2012
čtk

Evropská komise prošetří podezření, že čínští výrobci prodávají na evropském trhu své solární panely za dumpingové ceny. Reaguje tak na stížnost skupiny evropských producentů solárních panelů, kterou tvoří firmy z Německa, Itálie, Španělska a dalších zemí Evropské unie. Čína upozornila, že omezování jejího vývozu solárních panelů by mělo negativní dopad na celosvětovou výrobu energie z obnovitelných zdrojů.

Čínští výrobci již v červenci varovali, že restrikce ze strany EU by mohly vést k obchodní válce. Vyzvali rovněž čínskou vládu, aby se postavila proti hrozícímu vyšetřování ze strany Evropské komise. Dnešní reakce čínské strany byla nicméně umírněná a nezmiňovala žádná odvetná opatření.

Čínské ministerstvo obchodu uvedlo, že rozhodnutí EK hluboce lituje. Restrikce na čínské solární panely nepoškodí pouze zájmy čínského a evropského průmyslu, ale naruší také zdravý vývoj celosvětového sektoru solární energie, dodalo.

Ministerstvo vyzvalo Evropskou unii, aby řádně zvážila pozici Číny i její návrhy a vyřešila spor kolem obchodu se solárními panely prostřednictvím jednání a spolupráce.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek