Barroso by chtěl Evropskou unii přeměnit ve federaci států

12.09.2012
čtk

Evropská unie by se měla více integrovat a vyvíjet směrem k federaci států. Ve svém výročním projevu na půdě Evropského parlamentu ve Štrasburku k tomu dnes vyzval předseda Evropské komise José Barroso. Podle něj by se také měla změnit základní smlouva EU; ta současná přitom po tvrdém vyjednávání vstoupila v platnost teprve před třemi lety.

Nejsem pro superstát, ale pro demokratickou federaci národních států. To je náš politický horizont, uvedl Barroso. To by nakonec znamenalo vytvoření nové smlouvy EU, dodal.

Návrh nové smlouvy prý Evropská komise připraví ještě před volbami do Evropského parlamentu v roce 2014. Hluboká a opravdová hospodářská a měnová unie může začít fungovat i se současnými smlouvami, ale završena může být jen novou smlouvou, prohlásil předseda komise.

Předávání dalších pravomocí Bruselu je podle Barrosa nutné hlavně v současných krizových časech. V době globalizace společná suverenita znamená, že získáme větší moc, ne že o ni přijdeme, zdůraznil. Realita je taková, že členské státy už ve vnějším světě dávno nejsou s to samy ovlivnit běh věcí.

Federalizace Evropské unie by znamenala zavedení společné fiskální a hospodářské politiky, výsledkem by zřejmě bylo i rozsáhlé přerozdělování mezi chudšími a bohatšími zeměmi. Takový scénář by ale v rámci sedmadvacítky měl zcela jistě mnoho odpůrců a jedním z nich by mohla být i Česká republika. Proti federalizaci EU se dosud hlasitě stavěl prezident Václav Klaus.

Rozsáhlá změna fungování unie by vyžadovala přijetí nové smlouvy, na které by se musely shodnout všechny země. Poslední revize základních unijních dokumentů se přitom odehrála před pouhými třemi lety a její vyjednávání trvalo roky. Česko Lisabonskou smlouvu ratifikovalo jako poslední z unijních zemí kvůli odporu prezidenta Klause, který otálel se svým podpisem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek