Die Welt: Platy úředníků EU mají růst navzdory krizi

12.09.2012
Euroskop

33 tisíc evropských úředníků se podle zpráv německého deníku Die Welt bude patrně moci těšit z navýšení platu i v době krize. To se nelíbí Berlínu a dalším vládám EU, které jsou nuceny přijímat úsporná opatření.

V interním dokumentu Evropské komise pro Radu EU, který získal německý deník Bild, evropský exekutivní orgán odmítnul ustoupit od standardního automatického navyšování platů svých zaměstnanců.

Podle Evropské komise „nenastalo náhlé výrazné zhoršení hospodářské a sociální situace v EU. I v době hospodářského poklesu má být evropským úředníkům dorovnána kupní síla. Platy německých úředníků také vzrostly v tomto roce o 5,74 procent, zdůvodňuje svůj postoj Komise.

Podle uniklého dokumentu členské státy EU tlačí již od propuknutí krize na zmrazení růstu evropských mezd. O jejich navýšení o 1,7 procent v minulém roce rozhoduje v současnosti Evropský soudní dvůr. Souhlas se zvyšováním platů odmítla udělit Rada EU. Rozhodnutí by mělo padnout na podzim.

Základní plat euroúředníků se pohybuje v nemalé výši 2654 eur (asi 63 tisíc Kč) až 18 371 eur (asi 440 tisíc Kč) měsíčně. K tomu mohou získat zaměstnanci evropských institucí ještě další bonusy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek