Německý ústavní soud posvětil záchranný fond eurozóny

12.09.2012
čtk

Německo může přijmout stálý záchranný fond eurozóny ESM a fiskální pakt Evropské unie. Rozhodl tak dnes Spolkový ústavní soud v Karlsruhe. Dokončení ratifikace ESM ale podmínil zárukami, že německé garance ve fondu nepřekročí nynější výši a že němečtí poslanci budou dostatečně informováni o jeho činnosti. Uvolnila se tím přesto cesta k tomu, aby fond na podporu zemí postižených dluhovou krizí mohl začít fungovat.

Německo je poslední zemí eurozóny, která Evropský stabilizační mechanismus, jak se fond se 700 miliardami eur (přes 17 bilionů Kč) nazývá, ještě neratifikovala. Bez přistoupení Německa, které ručí za 27 procent této částky, nemohl ani začít pracovat.

Německý parlament vznik ESM stejně jako smlouvu o rozpočtové odpovědnosti schválil na konci června. Okamžitě je ale u ústavního soudu napadli jejich odpůrci, kteří tvrdí, že tato opatření jsou v rozporu s německým ústavním pořádkem a porušují práva německého parlamentu.

Ano, ale…

Soud v Karlsruhe však dnes zamítl jejich požadavek na vydání předběžného opatření, které by prezidentu Joachimu Gauckovi zakázalo příslušné zákony podepsat do posouzení ústavnosti nových nástrojů. Hospodářské a politické následky, s nimiž by mohlo být spojen výrazně opožděný vstup napadených zákonů v účinnost, se dají jen stěží spolehlivě odhadnout, zdůvodnil rozhodnutí nejvyššího justičního orgánu v zemi jeho předseda Andreas Vosskuhle.

Dokončení ratifikace ale stanovil dvě podmínky. Právně musí být zajištěno, že záruky Německa v ESM zůstanou omezeny na nyní plánovaných 190 miliard eur (4,7 bilionu Kč). S jejich případným zvýšením musí souhlasit německý Spolkový sněm. Vedle toho soud nařídil, že slib mlčenlivosti pracovníků ESM nesmí vést k tomu, aby německý parlament neměl dostatek informací o činnosti fondu.

ESM může fungovat již za měsíc

Po zajištění těchto podmínek může Gauck zákon o ESM podepsat, poté bude fond moct být aktivován. Podle dnešního oznámení šéfa ministrů financí zemí eurozóny Jeana-Claudea Junckera by se tak mělo stát 8. října. Na ESM je navázán i nový program Evropské centrální banky na nákup dluhopisů zemí zasažených dluhovou krizí.

Soulad obou protikrizových nástrojů s německou ústavou soud zatím nehodnotil a vyjádří se k němu později. Vosskuhle dnes nicméně konstatoval, že s velkou pravděpodobností v rozporu se základním zákonem nejsou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek