Franciie: Soud potvrdil vinu Totalu za havárii tankeru Erika

26.09.2012
čtk

Ropný koncern Total a další tři fyzické osoby jsou zodpovědné za škody způsobené havárií tankeru Erika z prosince 1999 na bretaňském pobřeží. Rozhodl o tom francouzský kasační soud. Potvrdil rozsudek nižšího soudu proti němuž se Total odvolal.

Podle rozhodnutí soudu z roku 2008 je Total a ostatní tři fyzické osoby zodpovědné za škody způsobené havárií. Naopak zprostil viny kapitána plavidla. Na základě rozsudku obdržel stát, místní úřady a ochránci přírody odškodné ve výši 200,6 milionu eur, z nich 13 milionů bylo odškodnění za ekologické újmy.

Odsouzení se odvolali s tím, že nechtějí zpět peníze, ale jen očistit své jméno. Odvolací soud potvrdil v roce 2010 původní rozsudek a odsouzené fyzické osoby se odvolaly k nejvyšší soudní instanci, která definitivně rozhodla ve prospěch žalujících.

Letos na jaře vyvolal rozruch představitel státu u kasačního soudu Didier Boccon-Gibod, který vyjádřil přesvědčení, že francouzská justice není v této kauze kompetentní, a navrhl celý proces zrušit včetně rozsudků. Vysvětlil, že loď plula pod maltskou vlajkou v mezinárodních a ne ve francouzských výsostných vodách. Zpochybnil také odškodnění za ekologické újmy. Žalující strany se začaly obávat, že zrušení rozsudků by mělo právní dopady, hlavně pokud by došlo k nějaké další podobné katastrofě.

Havárie tankeru Erika
Pětadvacet let starý tanker Erika pronajatý Totalem patřil italské loďařské firmě Giuseppe Savarese a byl spravovaný italskou společností Antonio Pollara. Plavidlo mělo povolení k vyplutí od italského úřadu Rina a za zimní bouře se rozlomilo a potopilo. Vylily se desítky tisíc tun ropy a ropná skvrna pokryla 400 kilometrů francouzského pobřeží. Zahynulo na 150.000 ptáků, také mnoho ústřic a dalších mořských živočichů.

Podle europoslankyně Corinne Lepageové, která zastupuje deset zasažených obcí na pobřeží, by bylo zrušení rozsudků vymazáním 30 let právního boje za ochranu životního prostředí. Je nutné, aby každá země, jejíž pobřeží je zasaženo, mohla bez ohledu na místo nehody rozhodovat soudně o škodách, které utrpěla, zdůraznila nedávno tato bývalá pravicová francouzská ministryně pro životní prostředí.

Přijde zima. Budou bouřky. Můžeme zde mít v mezinárodních vodách opět nějakou rozpadající se loď, kterých existuje stále hodně, obávala se před vynesením rozsudku Danielle Rivalová, která je starostkou turistické přímořské obce Batz-sur-Mer. Zdejší pláže a další místa silně zasáhla v roce 1999 ropná skvrna.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek