Maďarsko žádá Vídeň o informace v kauze Gripen

27.09.2012
čtk

Obžalovací spis rakouského lobbisty Alfonse Mensdorffa-Pouillyho, jenž je obviněn z úplatkářství před chystaným prodejem stíhaček Jas-39 Gripen, neobsahuje zmínky o maďarských osobách. Agentuře MTI to řekl mluvčí vídeňského státního zastupitelství. Podezření z korupce doprovází také zamýšlený obchod pro českou armádu.

Nejsou tu známky jakékoli maďarské souvislosti, řekl mluvčí vídeňského
státního zastupitelství Thomas Vecsey. Nejvyšší maďarský soud podle MTI sám požádal Rakousko o informace, zda tamní vyšetřování chystaného nákupu stíhaček před deseti lety vede i k možným zkorumpovaným maďarským politikům. Maďarská justice se prý také dotazovala, zda by Budapešť měla rovněž zahájit šetření.

Vecsey však večer řekl, že rakouské úřady zatím žádnou žádost o informace od maďarských kolegů neobdržely. Představitel maďarského soudu Pál Sinku v rozhovoru s rozhlasovou stanicí Klubrádió v úterý pozdě večer vysvětlil, že komunikace s Vídní byla navázána v rámci unijního úřadu pro soudní spolupráci (Eurojust).

Díky tomu je možné požádat o konkrétní údaje ze spisu obžaloby a o to, zda v něm není zmínka o maďarských politicích podezřelých z braní úplatků. Sinku dodal, že Maďarsko doposud žádné takové informace nedostalo a že Rakousko je musí poskytnout, pokud by podobná obvinění z korupce byla vznesena.

Pozadí chystaného nákupu gripenů začaly vyšetřovat Švédsko, Rakousko, Británie a Česká republika, připomněla MTI. Maďarská prokuratura všechny čtyři země požádala o informace, zda do případu není zapleteno Maďarsko. Prozatím jen Švédsko naznačilo o možném podezřelém spojení s Budapeští, podrobnosti ale Švédové neupřesnili, řekl Sinku.

Kauzu gripenů v posledních dnech v médiích rozvířil rakouský magazín profil, který ve svém aktuálním vydání s odkazem na svědecké výpovědi při vyšetřování případu kontroverzního rakouského lobbisty Alfonse Mensdorffa-Pouillyho napsal, že pro pět maďarských třetích stran mělo být na úplatcích vyčleněno 180 milionů šilinků (325 milionů korun), pro 20 českých 1,05 miliardy šilinků (takřka 1,9 miliardy korun) a pro čtyři rakouské 250 milionů šilinků (451 milionů korun). Z očekávaného nákupu nakonec ve všech třech zemích sešlo a Česko se spolu s Maďarskem dohodlo na pronájmu švédských strojů.

Mensdorff-Pouilly v minulosti působil jako poradce britské zbrojovky BAE Systems. Tento koncern má podíl ve švédském společnosti Saab AB, která gripeny vyrábí. Lobbista by se kvůli svým sporným aktivitám, které se kromě gripenů týkají také maďarského ropného koncernu MOL, výrobce zdravotnických pomůcek Dräger nebo výrobce vrtulníků Eurocopter, měl v prosinci zodpovídat před rakouským soudem z praní špinavých peněz, z falešné výpovědi a z předložení zfalšovaného důkazu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek