Banky v EU zvýšily kapitál o 205 miliard eur

04.10.2012
čtk

Největších 71 bank v Evropské unii zvýšilo v prvním pololetí své kapitálové rezervy o 205 miliard eur (5,1 bilionu Kč). Oznámil to Evropský bankovní úřad (EBA). Podle úřadu ale posilování kapitálových rezerv bank nevedlo k omezování úvěrové aktivity.

Banky zvyšují kapitál, aby vyhověly novým regulačním požadavkům, které mají posílit důvěru v bankovní systém a zabránit přenášení budoucích ztrát bank na bedra daňových poplatníků. EBA uvedla, že banky v EU budou muset udržovat rizikově vážený podíl kapitálu vůči aktivům trvale na devíti procentech.

Minimální kapitálovou přiměřenost určila EU dva procentní body nad sedmiprocentním minimem, který stanoví pro velké světové banky od příštího roku nová globální pravidla zvaná Basel III. Basilejský výbor globální regulace bank však tento týden kritizoval EU za to, příliš benevolentně přistupuje k posuzování kvality kapitálu bank a k rizikům státních dluhopisů.

Analytici se obávali, že požadavky na zvyšování kapitálu budou banky nutit k omezení úvěrů podnikům a domácnostem, což poškozuje ekonomický růst. Podle EBA to však nenastalo, protože banky vydávaly nové akcie, snižovaly dividendy a prodávaly riziková aktiva.

EBA na konci minulého měsíce uvedla, že největší evropské banky by na konci loňského roku potřebovaly ke splnění nových globálních pravidel kapitálové přiměřenosti dodatečný kapitál 199 miliard eur. To byla více než polovina toho, co potřebovaly v té době všechny největší světové banky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek