Ukrajina: strana boxera Klička je v průzkumech druhá

11.10.2012
čtk

Necelé tři týdny před ukrajinskými parlamentními volbami prudce stoupá hvězda opoziční strany Udar, v jejímž čele stojí světový boxerský šampion Vitalij Kličko. Podle dvou nezávislých průzkumů veřejného mínění se Kličkova strana dostala na druhé místo hned za dosud vládnoucí Stranou regionů prezidenta Viktora Janukovyče.

Janukovyčova prorusky orientovaná strana průzkumům dominuje s 23 respektive 20 procenty hlasů. Straně Udar by podle obou průzkumů odevzdalo svůj hlas zhruba 16 procent voličů. Až na třetí místo klesla sjednocená opozice vedená stranou Vlast (Baťkivščyna) vězněné expremiérky Julije Tymošenkové. Získá podle průzkumů 12 respektive 11 procent hlasů. Jedinou další stranou, která se dostane do parlamentu, jsou čtvrtí komunisté.

Kličkův Udar je tvrdým kritikem Strany regionů, ale sjednocení s blokem Tymošenkové odmítá. Přesto analytici očekávají, že v příštím parlamentu budou Udar a Vlast těsně spolupracovat. Podle volebních odhadů nicméně ani jejich případné spojenectví na vytvoření parlamentní většiny stačit nebude.

Šéf ukrajinského Střediska politických výzkumů Volodymyr Fesenko neočekává, že by po volbách kterýkoli z politických bloků mohl získat dvoutřetinovou ústavní většinu 300 poslanců. Strana regionů podle něj získá nanejvýš 200 poslanců, Vlast a Udar dohromady 170 poslanců. Zbytek připadá na komunisty, kteří se orientují spíš na spolupráci s Janukovyčem.

Změnit situaci by mohla národně orientovaná strana Svoboda, která má silné pozice hlavně na západě země a Stranu regionů označuje za svého úhlavního nepřítele. Strana má ale zatím podle preferencí podporu jen tří procent voličů, přičemž hranice pro vstup do sněmovny je pětiprocentní. Volby 450 poslanců jednokomorového ukrajinského parlamentu se uskuteční 28. října.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek