Nobelovu cenu za mír pro rok 2012 získala Evropská unie

12.10.2012
čtk

Nobelovu cenu za mír pro rok 2012 získala Evropská unie. V norské metropoli Oslu to dnes oznámil norský Nobelův výbor, který EU vyznamenal za šíření míru a demokracie v Evropě a za její dlouhodobou roli při sjednocování evropského kontinentu.

EU a její předchůdci přispívali šest desetiletí k podpoře míru a usmíření, demokracie a lidských práv v Evropě, uvedl předseda pětičlenného Nobelova výboru Thorbjörn Jagland, který je zároveň generálním tajemníkem Rady Evropy.

Evropská unie pomohla přeměnit kdysi rozpolcenou Evropu z válečného kontinentu v kontinent mírový, připomněl Jagland. Během 70 let spolu Německo a Francie svedly čtyři války. Dnes je válka mezi Německem a Francií nepředstavitelná. To ukazuje, jak dobře cílené úsilí a budování vzájemné důvěry může z historických nepřátel udělat blízké partnery, dodal.

Dárek k šedesátinám

Nobelův výbor vyzdvihl rovněž roli Evropské unie při stabilizaci bývalých komunistických zemí po pádu berlínské zdi v roce 1989. Pád berlínské zdi umožnil členství několika středoevropským a východoevropským zemím, čímž byla zahájena nová éra v dějinách Evropy. Dělení na Východ a Západ do značné míry skončilo, byla posílena demokracie a byla urovnána řada etnických konfliktů.

Ocenění pro EU, které přichází 60 let po zrodu jejího předchůdce, Evropského sdružení uhlí a oceli (ESUO), je vnímáno jako morální podpora nynějšího společenství 27 států v době, kdy je jednota tohoto uskupení podrobena tvrdé zkoušce, hlavně kvůli dluhové krizi v eurozóně.

Jednomyslné kontroverzní rozhodnutí

EU v současné době čelí vážným hospodářským problémům a sociálním nepokojům, řekl Jagland. (Nobelova cena za mír) je poselstvím Evropě, aby udělala vše pro to, aby udržela to, čeho dosáhla, a aby pokročila dál, zdůraznil.

Nobelův výbor letos vybíral z 231 kandidátů, mezi nimiž byli jednotlivci i organizace. Rozhodnutí pětičlenného výboru bylo údajně jednomyslné. Laureáta Nobelovy ceny za mír správně předpověděla již hodinu před oficiálním oznámením norská televize NRK.

Bylo to jednomyslné rozhodnutí a nebylo příliš složité, řekl Jagland již dříve v rozhovoru pro norský deník Aftenposten, přičemž zároveň připustil, že ocenění může vyvolat jisté kontroverze. Očekávám, že bude nějaká diskuse, doufáme, že bude, podotkl.

Oslo do EU nechce

Občané Norska, kde se Nobelova cena za mír uděluje, sami členství v EU dvakrát v minulosti v referendu odmítli, v roce 1972 a v roce 1994. Průzkumy veřejného mínění z poslední doby ukazují, že téměř tři čtvrtiny Norů jsou nadále proti vstupu své země do EU.

V loňském roce dostala Nobelovu cenu za mír trojice žen, liberijská prezidentka Ellen Johnsonová-Sirleafová, její krajanka a mírová aktivistka Leymah Gboweeová a jemenská politička Tavakkul Karmánová.

Nobelova cena za mír je jediná z cen zřízených švédským vynálezcem a průmyslníkem Alfredem Nobelem, která není udělována ve Švédsku. Kdo v den výročí Nobelovy smrti 10. prosince v hlavním městě Norska ocenění v hodnotě 1,2 milionu dolarů jménem Evropské unie převezme, zatím není jasné.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek