Spojené státy gratulují EU k Nobelově ceně za mír

13.10.2012
čtk

Spojené státy Evropě pogratulovaly k Nobelově ceně za mír. Ocenění je výsledkem tvrdé práce a odhodlání Evropanů, řekla ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

Podle šéfky americké diplomacie je pozoruhodné, jak jednotná a pokojná je Evropa v 21. století. Clintonová po setkání se svým italským protějškem Giuliem Terzim dále prohlásila, že to není náhoda. Stalo se to na základě tvrdé práce a odhodlání politických vůdců a občanů všude v Evropě, dodala.

Mluvčí Bílého domu Tommy Vietor řekl, že propůjčení ceny EU podtrhuje závazek Evropy vůči zásadám demokracie, svobody a lidských práv. Současně odráží ducha a odhodlání Evropanů žít spolu pokojně ve společenství, které čerpá svou sílu z různorodosti svých národů, jazyků a kultury, prohlásil Vietor.

Páteční rozhodnutí Nobelova výboru uvítali čelní představitelé Evropské unie. Podle předsedy Evropské komise Josého Manuela Barrosa je to velká pocta pro všechny Evropany. Uvítala ho i řada dalších evropských politiků. Kritické hlasy zazněly z úst euroskeptiků. Český prezident Václav Klaus rozhodnutí Nobelovy ceny označil za tragický omyl.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek