EU se pře, kdo převezme Nobelovu cenu

15.10.2012
Euroskop

Nobelova cenu míru pro Evropskou unii způsobila kontroverze i v rámci samotné Unie. Není totiž jasné, kdo cenu jménem 500 milionů obyvatel EU převezme. Uchazečů je hned několik.

V EU je kandidátů na převzetí ceny 10. prosince v norské metropoli Oslo, kde se slavností ceremonie koná, hned několik. Při ceremoniálu se nejedná jen o formální záležitost, ale i o možnost přednést řeč sledovanou miliony diváků na celém světě.

Oficiální zástupce EU na mezinárodní úrovni je stálý předseda Evropské rady Hermann van Rompuy, zahraničních setkání se s ním účastní i předseda Komise José Manuel Barroso. Německý deník Financial Times Deutschland cituje mluvčího EU, podle kterého by měli cenu převzít oba jmenovaní představitelé EU. O definitivním řešení ale není rozhodnuto.

Zájem o chvíli slávy ve světle ramp může mít i Martin Schulz, předseda další evropské instituce – Evropského parlamentu. Jako vůbec první z lídrů EU vydal 33 minut po zveřejnění novinky tiskové prohlášení uzavřené slovy: „Jménem Evropského parlamentu se společně s dalšími institucemi EU a občankami a občany EU těšíme na udělení Nobelovy ceny v Oslu.

Podpořil jej i šéf jeho mateřské německé sociálně demokratické strany Sigmar Gabriel. „Bylo by vhodné, aby cena nebyla převzata technokraty z Komise, nýbrž důvěryhodnými reprezentanty demokratické Evropy, řekl.

Celý spor ukazuje na dlouhotrvající problém evropského institucionálního uspořádání, který shrnul Henry Kissinger slavnou otázkou, jaké je telefonní číslo EU. Možná nakonec pojedou do Osla všichni tři předsedové, což preferuje například Komisař pro energetiku Günter Oettinger. Šanci na vítězství má i návrh Komisařky Cecilie Malmströmové. Podle ní by cenu mělo převzít 27 dětí, po jednom z každého členského státu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek