Merkelová ocenila Řeky za změnu přístupu ke krizi

17.10.2012
čtk

Německá kancléřka Angela Merkelová v úterý ocenila změnu postoje Řecka ohledně řešení jeho dluhové krize. Při setkání s předními německými podnikateli v Berlíně zdůraznila, že Atény učinily v boji proti krizi velký pokrok a vyvíjejí dál velké úsilí. Informovala o tom agentura AFP.

Můžeme o Řecku říct mnoho věcí, ale opravdu hodně se toho teď tam udělalo. Možná pomaleji a ne tak efektivně, jak jsme si představovali, ale něco se změnilo v tom, jak obecně uvažují, prohlásila Merkelová.

Kancléřka, která dlouhodobě opakuje, že si přeje, aby se Řecko udrželo v eurozóně, navštívila Atény minulý týden. Předtím byla také ve Španělsku, což je další problémová země eurozóny.

Viděli jsme, s jakým elánem a zaujetím španělská vláda pracuje na zvýšení konkurenceschopnosti země, podotkla dnes Merkelová.

Kancléřka rovněž prohlásila, že Německo jednoznačně nechce rozdělovat Evropskou unii. Připomněla, že cílem zavedení eura je i jeho rozšíření v budoucnu na celou unii.

Monetární unie ale nemůže dlouhodobě odolávat šokům s různými úrovněmi konkurenceschopnosti, upozornila nicméně Merkelová a dodala, že na její harmonizaci je nutné zapracovat.

Merkelová také vyjádřila politování nad tím, že v unii stále neexistuje jednotný pracovní trh. Podle ní je zapotřebí zvýšit mobilitu pracovních sil a zajistit jejich větší vzdělanost v oblasti cizích jazyků. Německo, které se desítky let potýká s převažující úmrtností nad porodností se už nyní potýká s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek