Paříž a Berlín se přou kvůli bankovní a fiskální unii

18.10.2012
Euroskop (Brusel)

Na dnes zahájeném dvoudenním summitu EU jednají lídři i o prozatímní zprávě vypracované čtyřmi předsedy evropských institucí. Její závěrečnou verzi představí její tvůrci v prosinci. Již nyní se ale projevují rozepře v postojích členských zemích vůči předloženým návrhům. Zatímco pro Francii je prioritou vznik bankovní unie do konce roku, podle Německa je tento termín příliš brzký a oproti Paříži preferuje fiskální unii.

O tom, že dnes nepadne nějaké zásadní rozhodnutí při příjezdu na jednání mluvila i německá kancléřka Angela Merkelová. Toto nebude rada (summit), na kterém už přijmeme rozhodnutí, ale připravíme tato rozhodnutí pro prosinec, řekla.

Merkelová podpořila rozpočet eurozóny

Kancléřka podpořila nejkontroverznější návrh prozatímní zprávy, a to vznik zvláštního rozpočtu eurozóny, který nazvala „fondem solidarity. Podle ní by se měl zaměřit na financování projektů podporujících politiky zaměstnanosti a zvyšování konkurenceschopnosti ve členských státech.

Rozpočet určený státům platícím eurem nevyloučil český premiér Nečas. Je to myšlenka, o které je nutné diskutovat, řekl před příjezdem na summit. Zároveň však poznamenal, že si neumí představit, že by tento samostatný rozpočet eurozóny byl financován z unijního dlouhodobého finančního rámce.

Čtyři předsedové v akci

Předseda Evropské rady Hermann van Rompuy, předseda Komise José Manuel Barroso, šéf Evropské centrální banky Mario Draghi a předseda euroskupiny Jean-Claude Juncker byly pověřeni vypracováním cestovní mapy k vytvoření opravdové hospodářské a měnové unie . Již na černovém summitu Evropské rady představili čtyři pilíře, o které se má opírat. Vedle bankovní a fiskální unie se jedná o koordinaci hospodářských politik a posílení demokratické legitimity.

Před zahájením summitu evropský tisk reflektoval zejména rozdíly mezi dvěmi největšími zeměmi EU, Francií a Německem, ve vztahu k různým aspektům posílené integrace. Zatímco pro Berlín je důležitá fiskální unie a prosazuje ustavení měnového „superkomisaře s pravomocí vetovat národní rozpočty, Pařížskou prioritou je vznik bankovní unie do konce roku. Tak rychlý postup je podle Berlína nevhodný.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek