Summit jedná o bankovní unii. Nečas chce záruky pro české banky

18.10.2012
Euroskop (Brusel)

V Bruselu se dnes po téměř čtvrt roce scházejí předsedové vlád a prezidenti členských států EU. Po dlouhé době se jedná o summit Evropské rady, který není dopředu označován za přelomový. Na pořadu jednání bude vznik bankovní unie, řešení problémů Řecka nebo podpora hospodářského růstu. Především podoba bankovní unie je pro Česko zásadním tématem, finální dohoda o její podobě je však plánovaná až na prosinec.

Ve středu český premiér Petr Nečas varoval, že Česká republika může být ohrožena návrhy týkajícími se vzniku bankovní unie. V určitém případě je podle jeho slov Česká republika připravena její vznik zablokovat, a to nebudou-li vyřešeny některé sporné otázky, které by mohly ohrozit stabilitu tuzemského finančního systému.

„Máme zdravý bankovní sektor, který nepotřeboval při finanční krizi v letech 2008 až 2010 ani korunu. České banky mají nadprůměrně vysoký kapitál. Nemůžeme připustit destabilizaci českého bankovního sektoru. Chceme záruky, že vznikem bankovní unie k ní nedojde, řekl Nečas při příjezdu na jednání Evropské rady.

Nechceme, aby mohla být likvidita stahována z českých bank jejím zahraničním matkám, řekl Nečas. Většinu českého bankovního sektoru totiž jsou ve vlastnictví zahraničních matek. Například belgická banka KBC vlastní českou ČSOB, která vytváří polovinu zisku celé skupiny KBC, nebo Česká spořitelna vytváří více než třetinu zisku skupiny Erste, poukázal na specifické postavení českých bank premiér. Obavy z vytahování likvidity z českých finančních ústavů sdílí s vládou i Česká národní banka.

Česko nesouhlasí také se schvalováním bankovní unie „salámovou metodou, tedy nejdříve společný dozor SSM a až poté zbylé části balíčku, upozornil Nečas.

Bankovní unie má stát na čtyřech pilířích. Prvních z nich je zavedení společného bankovního dohledu. Druhým pilířem mají být společná pravidla pro fungování bank, třetím pilířem jednotný systém pojištění vkladů a čtvrtým pilířem společný systém pro krizové řízení. Pravidla bankovní unie se budou vztahovat především na eurozónu. Zbylých deset zemí EU včetně České republiky se může připojit, nebude ale mít rozhodovací pravomoci v Evropské centrální bance, která má být dohledem nad bankami pověřena.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek