Získá eurozóna silného měnového komisaře?

18.10.2012
Euroskop (Brusel)

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble navrhl, aby v EU vznikl post evropského měnového komisaře, který by nově disponoval pravomocí vetovat národní rozpočty. Český premiér Petr Nečas se k návrhu staví skepticky.

Smyslem návrhu, který německý ministr představil jen několik dní před zahájením summitu, který dnes začíná v Bruselu, je posílit post komisaře pro měnové otázky. Ten v současnosti drží finský komisař Olli Rehn.

Na základě navržené procedury by komisař mohl vrátit národnímu parlamentu ze státu eurozóny k přehodnocení návrh státního rozpočtu, pokud by jeho deficit překročil stanovená pravidla. Parlamenty by stále rozhodovaly, které položky v navrhovaném rozpočtu sníží. Jednalo by se nicméně o zásadní přesun rozpočtových pravomocí.

Tato podle německého týdeníku Der Spiegel „maximalistická varianta by vyžadovala, jak připustil i Schäuble, svolání konventu k přípravě změny evropských smluv. Návrh německého ministra financí podpořila kancléřka Angela Merkelová, která se však vyhnula tématu změny zakládajících smluv EU.

Hollande: Summit je o bankovní, ne fiskální unii

Ustanovení měnového superkomisaře není nakloněna Francie, která platí za zásadního německého partnera. Tématem tohoto summitu není fiskální, ale bankovní unie. Jediné rozhodnutí, které bude přijato je ustanovení bankovní unie a obzvláště společného bankovního dozoru do konce roku, řekl před zahájením Evropské rady francouzský prezident Francois Hollande.

K Schäubleho nápadu se při příjezdu na dvoudenní summit vyjádřil skepticky i český premiér Petr Nečas. My jsme velmi opatrní ve vztahu k vytváření stále nových institucí, pozic a funkcí, řekl. Zdůraznil, že unie už teď má k dispozici množství nejrůznějších instrumentů. Spíše bychom měli zanalyzovat fungování těch stávajících nástrojů, podotkl premiér, který Prahu na vrcholné schůzce zastupuje.

Pravomoci navrhovaného měnového komisaře by se mohly zřejmě týkat hlavně eurozóny. Její součástí Česko není, avšak v přístupových smlouvách se zavázala, že do ní jednou vstoupí, ačkoli žádné datum pro to není stanoveno.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek