Evropská komise bude o ženských kvótách rozhodovat až v listopadu

24.10.2012
čtk

Evropská komise v úterý odložila na listopad jednání o kontroverzním plánu na zavedení povinných kvót pro zastoupení žen ve vedení velkých evropských firem. Na twitteru to oznámila eurokomisařka pro spravedlnost Viviane Redingová, která za návrhem stojí.

Podle neoficiálních informací měla Redingová původně představu, že v dozorčích radách evropských firem obchodujících na burze bude do roku 2020 nejméně 40 procent žen. Pokud by to společnosti porušily, vystavily by se sankcím.

Včera však podle agentury Reuters Redingová svůj návrh na poslední chvíli zmírnila po vyjádření unijních právníků, podle nichž by taková kvóta byla v rozporu se zákony EU. Dalším důvodem pravděpodobně byla nejistá podpora návrhu v Evropské komisi a odpor řady členských zemí, včetně Česka.

Nakonec Evropská komise jednání o návrhu, který by musel schválit také Evropský parlament a Rada EU, odložila na 14. listopad. Redingová na twitteru uvedla, že se nevzdává. Napsala také, že má silnou podporu několika eurokomisařů včetně předsedy komise Josého Manuela Barrosa. Podle Evropské komise je v současnosti ve vedení velkých evropských firem jen 13,5 procenta žen.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek