Vědci žádají, aby EU neškrtala v rozpočtu na vědu

25.10.2012
čtk

Pět držitelů prestižní Fieldsovy medaile za matematiku a 42 laureátů Nobelovy ceny vyzvalo Evropskou unii, aby ve svém rozpočtu neomezovala výdaje na vědu a výzkum. Vědci v otevřeném dopise varují představitele unie i jejích členských států, že omezení podpory vědy by způsobilo ztrátu vysoce kvalifikovaných pracovníků a ohrozilo konkurenceschopnost Evropy.

„Evropa je v čele vědeckého pokroku v mnoha oblastech. Transformace těchto znalostí v inovativní nové výrobky, služby a průmysl je jedinou cestou, jíž Evropa může získat náskok v dnešním rychle se měnícím globálním světě a zajistit si dlouhodobou prosperitu,“ napsali vědci.

Podle signatářů dopisu hraje klíčovou roli v evropském výzkumu Evropská výzkumná rada (ERC), která podporuje vědce nezávisle na jejich národnosti a vhodně doplňuje národní systémy podpory výzkumu. „Je podstatné, abychom podporovali, a co je ještě důležitější, abychom inspirovali mimořádné bohatství vědeckého a inovačního potenciálu, jenž existuje v celé Evropě,“ uvádí se v listu.

K dopisu se v internetové petici přihlásilo přes 40.000 vědců z EU, ale i z mimoevropských zemí. Je mezi nimi i téměř 400 českých vědců. Předsedkyně ERC Helga Nowotná ocenila podporu vědecké komunity a vyzvala představitele EU, aby v rozpočtovém období 2014-2020 podporu vědy zohlednili. „Žádáme politické vůdce, aby naslouchali jednotnému hlasu evropských vědců, jak těch věhlasných, tak i nové generace, a tomu, co říkají k řešení současné hospodářské krize,“ uvedla.

O finančním rámci EU na příštích sedm let se bude rozhodovat na zvláštním summitu 22. a 23. listopadu. Jednání o podobě rozpočtového rámce ale stále pokračují a názory jednotlivých představitelů se značně liší. Zatímco některé vlády žádají významné škrty v dlouhodobém rozpočtu, řada europoslanců se staví proti nim a požaduje posílení investic do konkurenceschopnosti a výzkumu a přinejmenším udržení stávající úrovně výdajů na zemědělskou a regionální politiku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek