Atény v novém balíku úspor líčí i na rejdařské společnosti

08.11.2012
čtk

Nejméně 140 milionů eur (přes 3,5 miliardy korun) budou zřejmě muset odevzdat do státní kasy námořní přepravci v Řecku, pokud to v rámci hlasování o dalším balíku úspor schválí tamní parlament. Podle agentury je to poprvé, kdy se Atény k takovému kroku odhodlaly. Rejdařské společnosti působící v Řecku mají v současnosti daňové úlevy a Řecko se tradičně jejich omezení obávalo z toho důvodu, aby námořní přepravci neodešli ze země.

Podle návrhu předloženého v rámci balíku budou muset námořní přepravci v Řecku do státní kasy v tříletém období odevzdat nejméně 140 milionů eur. Podle odhadů by však mohlo jít o částku ještě o 60 milionů vyšší. Vláda původně uvažovala, že zdanění by mohlo být dobrovolné. Ministerstvo financí ale po jednání s vládními socialisty nakonec klauzuli o dobrovolnosti vypustilo.

Nový program úspor se vztahuje na období 2013-2016. Změny jsou obsaženy v jediném článku čítajícím přes 400 stran a mimo jiné počítají s dalším snižováním důchodů, krácením mezd státních zaměstnanců nebo propouštěním tisíců pracovníků veřejné správy.

Kdyby parlament balík odmítl, zemi by hrozilo, že přijde o finanční pomoc trojice mezinárodních věřitelů – Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu. Jde o 31,5 miliardy eur (téměř 795 miliard Kč), bez nichž se zadlužené Atény neobejdou. O dalších penězích pro Řecko by měli ministři financí zemí eurozóny jednat v pondělí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek