Portugalští umělci vzkázali Merkelové, že ji ve své zemi nechtějí

08.11.2012
čtk

Více než stovka umělců a intelektuálů z Portugalska vzkázala německé kancléřce, že ji ve své zemi nechtějí. Angela Merkelová navštíví Portugalsko sužované krizí v pondělí. O otevřeném dopisu šéfce německé vlády, který ve středu jeho autoři zveřejnili na internetu, informuje agentura DPA.

Vzhledem k charakteru Vaší návštěvy a ke katastrofální ekonomické a sociální situaci Portugalska trváme na tom, že tu nejste vítána, napsali autoři dopisu Merkelové. K jeho signatářům patří třeba autorka knížek pro děti Alice Vieiraová nebo filmový režisér António-Pedro Vasconcelos. Kancléřku považují za hlavní zastánkyni neoliberální doktríny, která ruinuje Evropu.

Odborový svaz CGTP a občanská iniciativa K čertu s trojkou vyzvaly lidi, aby v pondělí, kdy Merkelová do Portugalska přijede, vyšli proti ní protestovat do ulic.

Portugalsko loni od trojky mezinárodních věřitelů tvořené Evropskou unií, Evropskou centrální bankou a Mezinárodním měnovým fondem dostalo záchranný úvěr ve výši 78 miliard eur. Výměnou za to se nejchudší země západní Evropy zavázala k úsporným opatřením, v jejichž důsledku se letos její hospodářství podle odhadů propadne nejméně o tři procenta.

Na příští týden také odboráři z CGTP plánují generální stávku proti úsporné politice současné středo-pravicové vlády.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek