Kompromis k rozpočtu se vzdaluje. Francie odmítá škrty v zemědělství


Marie Bydžovská, Euroskop, 16.11.2012

Francie odmítla kompromisní verzi víceletého rozpočtového rámce EU na období 2014-2020 předloženou předsedou Evropské rady Hermannem van Rompuyem. Nelíbí se jí snížení výdajů na zemědělství. Přidává tím další pochybnosti o úspěchu mimořádného summitu evropských lídrů svolaného na 22. a 23. listopadu s cílem najít dlouhodobou rozpočtovou vizi EU.

Vzhledem k limitům na výdaje na společnou zemědělskou politiku návrh v žádném případě nevytváří podmínky pro vyjednávání, které by byly pro Francii přijatelné, uvedl francouzský premiér Jean-Marc Ayrault v prohlášení, z něhož cituje agentura Reuters.

Obětí škrtů je i kohezní politika

Nový kompromisní návrh unijního sedmiletého rozpočtu představil Herman Van Rompuy v noci z úterý na středu. Oproti návrhu Evropské komise z loňského roku, který počítal s asi bilionem eur, se celková suma snížila o přibližně 80 miliard eur. Z toho o 25,5 miliardy eur má podle Van Rompuye přijít společná zemědělská politika, velká část škrtů se má týkat také kohezní politiky, tedy rozvojových fondů pro chudší regiony a členské země.

Návrh tak nemůže vzbudit nadšení ani v tzv. skupině přátel koheze. Ta sdružuje čisté příjemce z evropského rozpočtu, kteří trvají na udržení dostatečné výše financí v kohezních fondech a odmítají škrtání v této položce. Mezi tyto země patří i Česko.

Kohezní politika se nesmí stát obětí možných škrtů ve víceletém rozpočtu, shodli se předsedové vlád visegrádské čtyřky (ČR, Slovenska, Polska a Maďarska) na červnovém summitu v Praze. Ve společném dopise předsedům evropských institucí tehdy kohezní politiku označili za klíčový nástroj prorůstové politiky a vyrovnávání rozdílů bohatství mezi regiony.

Krok správným směrem. Ale příliš malý

Na opačném pólu stojí tzv. čistí plátci do rozpočtu, tedy země, které do společné kasy platí víc, než z ní dostávají. Snížení o 80 miliard eur navržené Rompuyem mnozí z nich nepovažují za dostatečné. Sedmiletý rozpočtový rámec by podle nich měl být menší o sumu v řádu 100 až 200 miliard eur.

„Revidovaný návrh znamená malý krok správným směrem, ale posun není dostatečný, okomentovala dokument předsedy Evropské rady švédská ministryně pro EU Birgitta Ohlsson. „Potřebujeme jasný model pro snížení zemědělských dotací, dodala.

Hermann van Rompuy, který měl dříve v Belgii na starosti rozpočet, bude mít příští týden nelehký úkol. Bude předsedat jednání, na kterém 27 hráčů bude usilovat o nalezení dohody, kterou může každý z nich vetovat. Aby to byl ještě zapeklitější úkol, musí s dohodou souhlasit i Evropský parlament. Nezbývá než historicky prvnímu stálému předsedovi Evropské rady držet palce. Bude to potřebovat.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality