Personální zemětřesení v BBC uhranulo mediální svět


Lucie Priknerová, Euroskop, 16.11.2012

Jedna z nejprestižnějších mediálních institucí světa se otřásá v základech. 2. listopadu 2012 britská televizní stanice BBC ve svém hlavním pořadu Newsnight odvysílala závažná obvinění jednoho ze členů Horní komory parlamentu- Sněmovny lordů, z nevhodného chování vůči nezletilým.

Ačkoliv BBC přímo nejmenovala, ke komu obvinění směřují, veřejnost začala pranýřovat Lorda McAlpineho. Ten jakékoliv nařčení důrazně odmítl a k přístupu BBC před odvysíláním dodal: Samozřejmě, že mi měli zavolat. Přesně bych jim řekl to, co se sami dozvěděli později, že je to totální nesmysl. Mohli si ušetřit hodně peněz a agónii, kdyby zkrátka zatelefonovali. Zdá se, že BBC kvůli nepodloženým tvrzením šlápla do vosího hnízda. McAlpine je navíc bývalý poradce Margareth Thatcherové a exministr financí Konzervativní strany. Steven Messham- zdroj, ze kterého BBC vycházela- už přiznal, že McAlpine nebyl člověk, o kterém v souvislosti s možným trestným činem referoval a že váženého britského politika nezná.

Odchodné 1,3 milionu liber

Po skandálu bývalého moderátora Jimmyho Savila to byla poslední kapka, která v BBC vedla k pokračování vlny personálních změn. Už před druhou aférou své působení ve vedoucích pozicích neustáli šéfka zpravodajství Helen Boadenová i její zástupce Steve Mitchell. U těch se stále očekává, že se mohou do svých funkcí vrátit, protože aféry zřejmě přímo ovlivnit nemohli.

BBC newsnight
Pořad BBC Newsnight způsobil britské veřejnoprávní stanici velké problémy (foto: wikipedia)

Největší mediální ohlas ale vyvolal odchod generálního ředitele George Entwistla. Po pouhých 54 dnech kvůli probíhajícím událostem kolem televizní stanice svoji funkci složil. Entwistle začínal v BBC jako asistent produkce, do vedení firmy nastoupil v době krize. Jeho hlavními úkoly bylo přesvědčit stát, že rozpočet ve výši 3,5 miliard liber, je pro prestižní televizní stanici nezbytný. V době, kdy se rozhořela Savilova aféra Entwistle nahradil ve funkci Marka Thompsona, který odešel na post šéfa The New York Times Co. Ten se ve svém novém působišti dopadům Savilova skandálu nevyhne. Situaci bývalého i současného ředitele BBC ještě zhoršil fakt, že pořad Newsnight plánoval o Savilovi odvysílat reportáž už pár týdnů po jeho smrti, nakonec ale televize v prosinci 2011 plány změnila a kontroverzní kauzu musel odhalit až dokument ITV1.

Entlewistle, který se na postu šéfa příliš neohřál, dostane odstupné ve výši 1,3 miliony liber, což vyvolalo další kritiku veřejnosti. Kvůli tomu se tentokrát začala viklat židle pod předsedou správní rady BBC Lordem Pattenem, který Entlewista do funkce dostal a který mu teď vysokou odměnu přiznává. Jak ale dodává list The Herald, Patten je bývalý ministr vlády Konzervativců a od Davida Camerona získal podporu do doby, než budou známy výsledky třech interních auditů, které mají prověřit Savilovu kauzu.

Murdoch vyzývá k reformě BBC

Dvě aféry odhalené v krátkém časovém období, vrhly na BBC velmi špatné světlo. Zatímco první ukázala, že podezření Savila ze závažné trestné činnosti nikdo nevěnoval pozornost a nejlepší evropští novináři z BBC s ním nevyšli ven, druhá naopak šokovala svým zveřejněním. Lord Alpine se dostal do hledáčku médií kvůli informacím, které naopak byly odvysílány, aniž by se ověřoval jejich reálný základ.

BBC si musí v následujících měsících napravit reputaci a dostat do vedení schopného šéfa. Prozatím stanici povede bývalý manažer PepsiCo Tim Davies. Bývalý editor BBC Kevin Marsh řekl o novém řediteli: V jeho žilách neproudí krev BBC, což popravdě řečeno, může být v této chvíli výhodou. Chris Patten chce s novým ředitelem jednat např. o budoucnosti pořadu Newsnight, který vzbudil v posledních týdnech tolik nežádoucí pozornosti. Šéf správní rady BBC se také obává, že problémy britského veřejnoprávního média přihraje větší zisky Ruppertu Murdochovi. Ten si teď mne ruce, protože konkurence právě prochází ještě mnohem horší krizí, než jeho impérium News Corporation v roce 2011 v době skandálu s údajnými odposlechy významných osobností. Murdoch k celé záležitosti píše: Zmatek kolem BBC dává britskému premiérovi Davidu Cameronovi obrovskou příležitost správně reorganizovat velkou veřejnou mediální společnost.

Patten: BBC má moc manažerů

Lord Patten teď nese největší díl zodpovědnosti za reformy v BBC, které by prestižní stanici navrátily ztracenou důvěryhodnost. Změny zřejmě budou pouhým začátkem. Sám Patten vyjádřil svou nespokojenost se stávajícím stavem, když prohlásil: BBC má více manažerů než čínská komunistická strana. Ozývají se také kritické hlasy, že je potřeba, aby stanice měla skutečně nezávislé vedení.

Těžkým útokům čelí státem placení žurnalisté také od svých kolegů z komerční sféry. Americká konzervativní televizní stanice Fox News, která je spjatá s mediálním magnátem Murdochem, už se snažila vyvolat diskuzi o správnosti financování BBC z veřejných zdrojů a připomněla, jak důsledný byl postoj britského státu vůči Murdochově společnosti, kdy policie v době zmíněné kauzy zatýkala novináře a vyslýchala manažery.

BBC čeká horký podzim. Žurnalisté, kteří jsou známí po celém světě svojí důsledností a nezávislostí teď musí napravit svoji reputaci. Aféra zasáhla celou instituci, přitom štáb pořadu Newsnight, případně další zodpovědní pracovníci, jsou pouze částí, která dotváří celek mediálního obra BBC. Ten je tvořen desítkami televizních a rozhlasových stanic, jejichž kredibilita teď byla kvůli hlavnímu zpravodajskému pořadu a Jimmym Savilovi výrazně snížena. Obrovským problémem také je, že britská mediální kultura se zakládá na hodnotách, který byly skandály, výrazně narušeny. BBC si kvůli svému přístupu k oběma kauzám může velmi uškodit v očích britského diváka, který očekává, že zprávy z „výkladní skříně světových médií- z BBC budou zaručené. Po letošním odhalení skandální práce některých novinářů a pracovníků už si všichni uvědomují, že pokud nedojde k převratným změnám, napříště tomu tak nemusí být.

Autor: Lucie Priknerová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality