Řecko plní sliby věřitelům, další pomoc je možná, uvedl Rehn

23.11.2012
čtk

Eurokomisař Olli Rehn ve Štrasburku oznámil, že Řecko provedlo všechna nutná opatření, která po něm požadovali mezinárodní věřitelé výměnou za další části finanční pomoci, a je nyní na jeho partnerech, aby splnili svou část dohody.

Atény od června čekají na uvolnění 31,5 miliardy eur (asi 800 miliard korun) ze záchranného balíku. Eurozóna ale kvůli skluzu v plnění dohodnutých podmínek uvolnění této tranše odkládá. Další schůzka ministrů financí eurozóny se uskuteční v pondělí.

Rehn upozornil na pokrok, který Atény učinily v otázce daní nebo penzijního systému. Atény ale podle něj postoupily i směrem k rekapitalizaci bank, což je předpoklad pro to, aby mohly začít poskytovat úvěry domácnostem a podnikům.

Měli bychom překonat mýtus, že v Řecku není žádný pokrok. Toto přesvědčení je škodlivé a nespravedlivé, uvedl také.

Ministři financí eurozóny v posledních dvou týdnech kvůli řecké krizi jednali dvakrát. Na dalších krocích ohledně toho, jak snížit řecký dluh, se ale nedohodli. Rehn vyjádřil naději, že pondělní schůzka se ponese v konstruktivním duchu. Upřímně, nevidím důvod, proč bychom neměli být schopni nedospět k dohodě, řekl také.

Před zatím poslední schůzkou, která se uskutečnila toto úterý, se na trzích spekulovalo o tom, že Euroskupina rozhodne uvolnit Řecku až 44 miliard eur (až 1,1 bilionu korun). Šlo by zřejmě o tři tranše najednou, tedy za druhé, třetí i čtvrté čtvrtletí. Bez těchto peněz uemi hrozí reálné riziko státního bankrotu. Šéf Euroskupiny Jean-Claude Juncker tento týden uvedl, že dosavadní jednání přinesla pokrok, konkrétní výsledky ale on ani dnes Rehn nesdělili.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek