EU rozšířila černý seznam o aerolinky z Eritreje

06.12.2012
čtk

Do vzdušného prostoru Evropské unie nesmí nově létat aerolinky z Eritreje. Zákaz kvůli bezpečnosti dostali dva místní dopravci – Eritrean Airlines a Nasair Eritrea. Nejvíce dopravců na černou listinu přibylo z Indonésie, celkem šlo o sedm společností. Vyplývá to z aktualizované podoby takzvané černé listiny nebezpečných leteckých dopravců zveřejněné v úředním věstníku Evropské unie.

Aktuálně se na černé listině nachází 287 leteckých dopravců z mimoevropských zemí. Proti předchozí aktualizaci seznamu, který EU uskutečnila letos v dubnu, se jejich počet rozšířil o osm. Několik společností bylo vymazáno z důvodu ukončení činnosti a další přibyly, uvedla tajemnice Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Kateřina Petříčková.

V řadě zemí EU označuje za nebezpečné všechny společnosti, které dostanou povolení provozovat leteckou dopravu od místních úřadů. Na černou listinu se tak automaticky dostanou všechny nově vzniklé společnosti, což je i případ Indonésie.

Kromě ní je letošním rekordmanem v počtu přírůstků na seznamu i Demokratická republika Kongo se šesti společnostmi a Filipíny s pěti. Nejvíce aerolinií bylo z černé listiny naopak vyškrtnuto z Kazachstánu a Kyrgyzské republiky. Z této země se ale řada jiných společností na seznam naopak dostala.

První seznam rizikových aerolinií, společný pro celou unii, zveřejnila EK v březnu 2006 a od té doby ho pravidelně aktualizuje. Společný seznam má předejít situacím, kdy byla jedna společnost zakázána pouze v některých členských zemích. Na sladění dílčích zákazů z jednotlivých států se EU dohodla po sérii leteckých katastrof, které si vyžádaly mnoho obětí mezi evropskými cestujícími.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek